”Marea Azov, este, ca mare, exclusiv internă a Rusiei, faţă de care principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice”
O comisie parlamentară a trimis, Marţi, în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului federal rus), un proiect de lege privind stabilirea statutului Mării Azov ca mare internă a Rusiei, potrivit EFE.
"În Dumă a fost depus un proiect de lege ce vizează stabilirea Mării Azov ca mare exclusiv internă a Rusiei, faţă de care principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice", a declarat, pentru agenţia oficială de presă RIA Novosti, Mihail Şeremet, deputat în Camera inferioară din partea Crimeii anexate.
Aceasta va însemna "un triumf al dreptăţii istorice", a declarat el, adăugînd că, astfel, "Ucraina pierde statutul de ţară riverană Mării Azov".
De facto, Marea Azov, împărţită anterior de Rusia şi Ucraina, a devenit o mare internă a Federaţiei Ruse în urma anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk (Est), Herson şi Zaporojie (Sud) în Septembrie 2022.
Comisia de profil din Dumă a aprobat deja acest proiect de lege, a indicat deputatul rus, afirmînd că "vom face tot posibilul pentru a aproba acest proiect de lege pînă la sfîrşitul anului", a mai spus el.
În Iunie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a denunţat acordul cu Ucraina privind cooperarea şi utilizarea reciprocă a Mării Azov şi a strîmtorii Kerci, după aprobarea unui proiect de lege corespunzător de către ambele Camere ale Parlamentului federal rus – Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei (Camera superioară).
Acordul denunţat a fost semnat de ambele ţări la 24 Decembrie 2003 şi ratificat de Rusia în 2004.
La rîndul său, Rada Supremă a Ucrainei a denunţat acest acord pe 24 Februarie a.c..
În cadrul contraofensivei din Vară, Kievul a încercat fără succes să taie coridorul terestru între teritoriul rusesc şi Crimeea şi pentru a deschide o ieşire la Marea Azov.
În acelaşi timp, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat, Marţi, că Moscova rămîne deschisă negocierilor pentru reglementarea situaţiei în Ucraina, dar a subliniat că pentru Rusia este important să-şi atingă obiectivele stabilite în cadrul campaniei militare, relatează EFE şi TASS.
"Preşedintele Putin a declarat, în repetate rînduri, că, pentru noi, important este să ne atingem obiectivele", a afirmat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru canalul de televiziune RTVI.
Atunci cînd a lansat campania militară în Ucraina, la 24 Februarie 2022, preşedintele rus a declarat că obiectivele sale sunt "demilitarizarea" şi "denazificarea" ţării vecine.
Peskov a declarat că, "desigur", Rusia ar prefera să-şi atingă obiectivele prin "mijloace politico-diplomatice". "De aceea ne menţinem disponibilitatea de a negocia", a spus el, susţinînd că procesul de negocieri a fost întrerupt de partea ucraineană.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret care interzice negocierile cu Rusia atît timp cît Putin se află la conducerea Rusiei.
Zelenski a emis acest decret la cîteva zile după ce Moscova a anexat cele patru regiuni ucrainene în Septembrie 2023, pe lîngă Crimeea, anexată în 2014.