MAIA SANDU, DISCURS IN PARLAMENTUL ROMANIEI

Sîntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli. Niciun stat nu poate rezista singur

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în Parlamentul României, unde a atras atenția că pentru Rusia nu există nici limite, nici reguli, așa că "cu toții sîntem în pericol". "Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Federației Ruse, unde mergea Rusia? Spre Nistru, spre Prut?", a spus Maia Sandu. Ea a subliniat că cetățenii țării sale își doresc să facă parte din familia europeană și să aibă șansa unei vieți în libertate și pace.

"Pentru mine, în aceste vremuri, e o imensă responsabilitate, voi face tot ce pot ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei, ca oamenii să trăiască în pace, liberi și demni la ei acasă.

Sînt onorată să fiu azi aici și să pot mulțumi României.

Ne dorim cu ardoare să fim parte din marea familie europeană. Trei decenii am stagnat într-o zonă gri. Cetățenii noștri nu mai vor să trăiască în zona gri, fără șansa unei vieți normale, o viață normală așa cum au văzut în țări europene.

Vrem să fim o zonă a libertății și a păcii, apreciem ajutorul și știm să ne facem datoria de cetățeni europeni. Moldova deja contribuie la o Europă mai puternică și mai unită, participînd efectiv la gestionarea efectelor războiului.

Azi, cetățenii noștri trăiesc cu îngrijorare pentru viitorul copiilor lor.

Rusia a pornit un război pentru că a crezut că i se permite orice.

Dacă prin curajul și dragostea lor de neam ucrainenii nu țineau piept Federației Ruse, unde mergea Rusia? Spre Nistru, spre Prut? Asta arată că sîntem cu toții în pericol pentru că pentru Rusia nu există nici reguli, nici limite, niciun stat nu poate rezistă singur unei astfel de agresiuni.

Ucraina nu ar fi reușit de una singură, Rusia a sperat că va fi singură, dar lumea liberă a venit în ajutorul Ucrainei.

Moldova s-a alăturat eforturilor de ajutor ale lumii libere, am făcut față unor provocări de care statul nostru nu era pregătit dar ne-am solidarizat pentru pace. Deși avem cele mai mici venituri din Europa, oamenii noștri au deschis ușile și inimile cînd a fost nevoie.

În acest vremuri tragice, ne bazăm pe lumea liberă, ca în viitor lumea liberă să se bazeze pe Republica Moldova, ca garant al păcii și al securității. Pentru asta au luptat sincer oamenii liberi și curajoși ai acestui pămînt, oameni de valoare care își îndeplinesc datoria, care muncesc onest, care vor să fie respectați la ei acasă, care spun "vă rog" și "mulțumesc". Azi, în numele Republicii Moldova, vă spun "mulțumesc" și în numele tuturor cetățenilor noștri "vă rog".

Vă mulțumesc pentru că ne sînteți aproape și vă rog să ne rămîneți aproape, ca cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască în pace într-o casă comună europeană, să trăim mai puternici în democrație, iar Prutul să unească drumuri, afaceri, teatre, cinematografe, școli, inovații, valori, oameni", a declarat Maia Sandu.

Sursa: digi24.ro