Luni, în Suedia, a început procesul de judecată pentru crime de război împotriva unui fost general sirian

Un fost general sirian a început să fie judecat Luni la un Tribunal din Stockholm pentru presupusul său rol în crime de război comise în ţara sa în 2012, devenind cel mai înalt responsabil militar sirian judecat în Europa, informează AFP, potrivit Agerpres.

Mohammed Hamo, în vîrstă de 65 de ani şi care trăieşte în Suedia, este acuzat de "complicitate" la crime de război comise între Ianuarie şi Iulie 2012, acuzaţie pasibilă de o condamnare la închisoare pe viaţă.

Îmbrăcat într-o cămaşă albastru închis şi în blugi şi încălţat în adidaşi, Mohammed Hamo a ascultat atent şi a luat notiţe în timp ce procuroarea Karolina Wieslander citea capetele de acuzare.

Fostul ofiţer a contribuit "cu sfaturile şi acţiunea sa" la acţiunile Armatei, "ale cărei atacuri au fost întreprinse sistematic cu încălcarea principiilor de distincţie, de prudenţă şi de proporţionalitate", a afirmat ea. "Prin urmare, războiul a fost dus fără discernămînt", a declarat Wieslander în faţa Tribunalului.

Procesul ar urma să dureze pînă la sfîrşitul lunii Mai.

Procuroarea a estimat că "războiul dus de Armata siriană a presupus atacuri aeriene şi terestre generalizate, ai căror autori sunt necunoscuţi din rîndul Armatei siriene".

Atacurile au cauzat pagube civililor şi bunurilor lor "în mod disproporţionat în raport cu avantajele militare generale concrete şi imediate care se puteau anticipa", a declarat ea.

În calitate de general care conducea o divizie armată, Mohammed Hamo a participat la coordonarea acestor operaţiuni şi a furnizat arme unităţilor implicate, facilitînd punerea în aplicare a ordinelor "la un nivel operaţional".

Militarul sirian neagă orice responsabilitate criminală, a răspuns avocatul său Mari Kilman. El nu poate fi declarat responsabil pentru aceste acţiuni, pentru că "a acţionat într-un context militar şi a trebuit să îndeplinească ordinele", a subliniat avocatul lui în faţa Tribunalului.

Hamo a negat toate acuzaţiile individuale la adresa sa şi a declarat că legea siriană trebuia aplicată.

Şapte părţi civile, dintre care mai multe sunt sirieni originari din oraşele respective, vor depune mărturie la proces. Printre părţile civile se numără şi un fotograf britanic rănit în timpul unuia dintre bombardamentele citate în actul de acuzare.

Războiul civil din Siria dintre regimul lui Bashar al-Assad şi grupări armate ale opoziţiei, printre care organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI), declanşat în 2011 prin reprimarea manifestaţiilor în favoarea democraţiei, a făcut peste o jumătate de milion de morţi şi a sfîşiat această ţară.

"Atacurile întreprinse în 2012 la Homs şi Hama şi în împrejurimile lor au cauzat pagube considerabile civililor şi distrugeri imense ale bunurilor lor", a declarat pentru AFP Aida Samani, consilieră juridică principală pe lîngă organizaţia de apărare a drepturilor Civil Rights Defenders. "Armata siriană s-a comportat la fel în alte oraşe ale Siriei, cu deplină impunitate", a continuat ea.

Acest proces va fi primul în Europa care "tratează acest tip de atacuri orbeşti ale Armatei siriene", potrivit Samani. "Aceasta va fi prima ocazie pentru victimele acestor atacuri de a-şi face auzită vocea în faţa unui Tribunal independent".

Mohammed Hamo, care era general de brigadă în Armată, este cu acest titlu comandantul sirian cu cel mai înalt rang care compare în faţa unui Tribunal în Europa, însă proceduri sunt în curs și în alte ţări, vizînd generali de rang mai înalt.

În Martie, Rifaat al-Assad, unul dintre unchii preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a fost trimis în faţa Justiţiei elveţiene pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, care datează încă din anii 1980. Însă este puţin probabil ca acesta, revenit în Siria după 37 de ani de exil, să compară în persoană în faţa Tribunalului. În Elveţia, o persoană poate fi judecată în absenţa ei, cu anumite condiţii.

În Franţa, preşedintele sirian Bashar al-Assad, fratele lui şi doi generali fac, din Noiembrie, obiectul unor mandate de arestare internaţionale, suspectaţi de complicitate la crime împotriva umanităţii pentru atacurile chimice comise în Siria în Vara lui 2013.

În Ianuarie 2022, un fost colonel sirian, Anwar Raslan, a fost condamnat de Justiţia germană la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii, în urma primului proces din lume asupra abuzurilor regimului lui Bashar al-Assad.