LITVINENCO, REALITATI SI DIVERSIUNI, DAR SI SECVENTE DE ADEVAR
Scandalul spargerii conturilor oficialilor de pe Telegram
Autor: Mihai CONȚIU
Pe data de 9 Noiembrie, a fost spart contul de pe Telegram al președintei Maia Sandu. Autorii acestei infracțiuni clare, mai mult preocupați de spectaculozitatea atacului, dar nu și de acuratețea credibilă a intențiilor lor, nu au luat în calcul ”veridicitatea” și a următoarelor acțiuni de acest fel la care au recurs. După Sandu, au urmat și alți miniștri care s-au pomenit cu conturile sparte. Toate aceste mesaje private au fost mediatizate de către misteriosul site Moldova-leaks.com. Aici ne referim la faptul că autorul/autorii atacurilor de pe Telegram asupra președintei și miniștrilor au distribuit un mesaj comun, potrivit căruia șefa Statului și miniștrii respectivi ar fi autorii acestui mesaj: ”Corupția a prins rădăcini în instituțiile Statului, iar cei care au misiunea să combată acest flagel și să promoveze o Justiție corectă se întrec în abuzuri criminale”.
Sigur că noi cu toții știm că așa este, numai că niciodată președinta ori vreun actual ministru nu ar scrie așa ceva pe contul lor. Autorul/autorii atacurilor au fost seduși de satisfacția atacului sfidător, a bășcăliei (nu lipsită de temei) de moment, fără să se gîndească la faptul că următoarele lor dezvăluiri pot da temei de contestare și de negare tocmai din această pricină. Cu alte cuvinte, prin această ”scăpare”, autorii atacurilor le-au dat un argument în plus celor atacați ca să-și croșeteze ”pledoarii de nevinovăție”.
Spargerea contului de pe Telegram a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, s-a vrut a fi cea mai spectaculoasă, prin natura unor conversații dintre acesta și terți. Vorbind în termenii legalității, spargerea acestor conturi este o infracțiune extrem de gravă, iar aici, în primul rînd, e vorba și despre ingerința în secretul datelor personale ale unor demnitari. În acest context, Eduard Harunjen, fost procuror general, a spus:
„Din cîte am înțeles, au fost publicate niște convorbiri private. Ca și procuror vă spun că aceasta este o crimă, nimeni nu poate face ingerință în viața privată și să facă publice date din viața privată”. ”Dacă aceste lucruri s-au făcut de instituții autorizate, atunci este o crimă că ele au apărut în presă. Astfel de date nu pot fi date publicității, fără acordul persoanelor vizate. Din momentul ce se va demonstra că aceste elemente sunt veridice sau neveridice, multe se vor schimba în percepțiile oamenilor. Cei vizați trebuie să depună plîngeri penale. Dacă ceea ce este acolo și ce ați citit este adevărat, atunci lucrurile sunt foarte grave în Republica Moldova”.
La rîndu-i, Consiliul Superior al Procurorilor a emis o reacție suspect de lungă, justificativă și nu prea, după scurgerile de informații din Telegramul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în care, printre altele, se spune: „…notăm că printre datele mediatizate, multiple pretinse conversații se referă nemijlocit la activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, din conținutul cărora ar putea fi dedusă o aparență de influențare sau orientare a discreției unor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor la adoptarea hotărîrilor”. Ca să vedeți!
În contextul celor pomenite pînă acum, dilemele în cazul dezvăluirilor unor conversații purtate între Litvinenco și terți se amplifică. Oficialii vizați în aceste dezvăluiri spun că sunt diversiuni, dezinformări ori contrafaceri, acuzînd serviciile secrete rusești și pe cei din solda lui Ilan Șor. Este clar că Șor și rușii sunt în spatele acestor dezvăluiri diversioniste, mai cu seamă după ce guvernanții, în sfîrșit, prin Litvinenco, au făcut demersuri de scoatere în afara legii a Partidului Șor, ce-i drept că și astea într-un mod stîngaci, dar despre asta vom mai vorbi, într-un alt articol. Chestiunea care se pune este: Șor și rușii sunt cei mai vinovați sau cei atacați că sunt vulnerabili? Șor și serviciile secrete rusești sunt, în realitate, inamicii clari ai Republicii Moldova, iar ticăloșeniile la care recurg nu trebuie să ne mire. În această conjunctură, însă, unde este credibilitatea oficialilor atacați și certitudinea siguranței naționale garantate de ei?
Pomeneam, mai devreme, despre ”breșele de credibilitate” ale celor care au atacat conturile de Telegram ale celor amintiți. Cu toate acestea, infractorii cibernetici reușesc să devină ”credibili” pentru mulțimea înfometată de astfel de ”credibilități”. Asta se întîmplă în condițiile în care unii care au schimbat mesaje cu Litvinenco, pe Telegram, recunosc autenticitatea acestora. Printre aceștia, se numără și Fadei Nagacevschi, fost ministru al Justiției, care ”și-a exprimat regretul”, pe Facebook, că discuțiile private cu Sergiu Litvinenco, în perioada cînd ultimul încă era deputat, au fost turnate pe site-ul Moldova-leaks.com., recunoscînd, astfel, ”veridicitatea discuțiilor”.
În egală măsură, Nagacevschi și Litvinenco sunt cam de aceeași factură – doi neo-rechini în acest domeniu, unul ”fost”, altul încă ”actual”. Politic și absolut natural, cei doi nu au cum să se agreeze din pricini lesne de înțeles. Prin intervenția sa, Nagacevschi pare să dea ”credibilitate” tuturor ”dezvăluirilor” făcute de către, totuși, suspectul site Moldova-leaks.com. După ce ”își exprimă regretul” că au fost interceptate ilegal mesajele dintre el și Litvinenco, Nagacevschi, care, rețineți, a fost ministru al Justiției, scrie următoarele pe Facebook:
”Din cîte cunosc, asemenea utilaj pentru interceptarea discuțiilor de pe rețeaua Telegram îl deține doar MAI. Solicit organelor abilitate să informeze, dacă interceptarea discuțiilor mele private a fost realizată conform legii”.
Asta-i bună – ”conform legii”! Păi dacă aceste interceptări ar fi fost făcute ”conform legii”, Litvinenco trebuia să fie deja demis și cercetat ”conform legii”, dar cine face legea acum?
Un alt personaj care ”confirmă” dezvăluirile făcute de site-ul Moldova-leaks.com. este Andrei Iavorschi. Acesta este fostul director al Inspectoratului Național de Probațiune care a fost demis de Litvinenco. „Nu știu la ce falsuri se referă ministrul Justiției, dar conversația ce am avut-o e veridică”, a scris Iavorschi pe Facebook. „Undeva fie suntem (in)duși în eroare, fie cumva se manipulează cu opinia publică”, a adăugat el.
Alte dezvăluiri ale site-ului Moldova-leaks.com. se referă și la presupusele discuții de pe Telegram ale consilierului prezidențial Dorin Recean, prin care acesta ar fi fost anunțat de către Anatolie Postică, expert anticorupție, detectiv particular, care anterior a deținut funcția de șef SPIA din cadrul MAI, despre faptul că persoane apropiate de Igor Grosu comit ilegalități la Vamă. Legat de aceste aspecte, fostul premier Ion Chicu a notat:
„În timp ce Maia Sandu se află în nouri, cloaca galbenă din jurul ei dă țara cu capul de asfalt (o expresie a lui Recean de pe vremea cînd era ministru de Interne în Guvernul Filat). Orice om sănătos înțelege că banda de șacali din jurul lui Filat nu se va dezminți, penetrînd cercul sfintei Maia. Veniturile derizorii de la Vamă – opera acestor nemernici. Angajări de analfabeți corupți, licitații și concursuri trucate, crime grave în raport cu oamenii și Statul – ocupația lor preferată”.
Din dezvăluirile site-ului Moldova-leaks.com. nu avea cum să lipsească și invocarea numelui șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, fără ca ea să fie parte a unui dialog în calitate de participantă. Din mesajele ”dezvăluite”, se presupune că Litvinenco ar fi aranjat ca aceasta să cîștige concursul de șefă a PA. Legat de acest aspect, judecătoarea Victoria Sanduța a scris, pe Facebook, următoarele: „Solicit public demisia Ministrului Justiției pentru lipsă de integritate. Referitor la doamna Dragalin, admit că poate dumneaei nu a știut despre aceste aranjări, în cazul în care nu a știut, atunci ar trebui să vină cu o reacție publică de condamnare. În caz contrar, urmează să-și dea demisia de onoare, dacă nu vrea să facă nici o declarație. O vizează direct.”
Dragalin a reacționat: „Mă abțin să comentez informațiile care au ajuns în spațiul public, printr-o încălcare gravă a vieții private, prin spargerea ilegală a conturilor personale ale funcționarilor publici de cel mai înalt nivel din țara noastră. Fără informații concrete cu privire la sursa exactă a acestor materiale, comentarea conținutului comunicărilor ar încuraja infractorii să continue să comită aceste tipuri de acțiuni criminale”, a declarat Veronica Dragalin.
”Dacă ceea ce este acolo și ce ați citit este adevărat, atunci lucrurile sunt foarte grave în Republica Moldova”, a spus Eduard Harunjen și chiar așa și pare a fi, indiferent de taberele politice și criminale implicate în acest conflict ”adițional” războiului din Ucraina, dar celui ce mocnește în Republica Moldova!