Liga Arabă la CIJ: ”Ocupaţia israeliană este un afront la Justiţia internaţională. Incapacitatea de a-i pune capăt a dus la ororile actuale comise împotriva poporului palestinian, care echivalează cu un genocid”
Liga Arabă a calificat Luni, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, ocuparea de teritorii palestiniene de către Israel drept un "afront la Justiţia internaţională", afirmînd că a nu i se pune capăt echivalează cu un "genocid", relatează AFP, potrivit Agerpres.
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, a încheiat, Luni, o săptămînă de audieri privind consecinţele juridice ale ocupării de către Israel a teritoriilor palestiniene din 1967, cu prilejul cărora au fost chemate să depună mărturie un număr de 52 de ţări.
"Această ocupaţie prelungită este un afront la Justiţia internaţională", a declarat în faţa magistraţilor reprezentantul Ligii Arabe.
"Incapacitatea de a-i pune capăt a dus la ororile actuale comise împotriva poporului palestinian, care echivalează cu un genocid", a afirmat Abdel Hakim El-Rifai.
Majoritatea celor care au intervenit au făcut apel ca Israelul să pună capăt ocupaţiei care a urmat după Războiul de şase zile, dar Washingtonul a luată apărarea aliatului său.
ONU a cerut CIJ să emită un ”aviz consultativ neconstrîngător privind consecinţele juridice care decurg din politicile şi practicile Israelului în teritoriul palestinian ocupat, inclusiv în Ierusalimul de Est”.
Tribunalul va emite probabil acest aviz pînă la sfîrşitul anului, potrivit AFP.
Israelul nu participă la audieri, dar a depus o contribuţie scrisă în care califică chestiunile ridicate la Tribunal drept "prejudiciabile" şi "tendenţioase".
Audierile au început lunea trecută cu mărturiile unor responsabili palestinieni, care i-au acuzat pe ocupanţii israelieni că desfăşoară un sistem de "colonialism şi apartheid" şi i-a îndemnat pe judecători să ceară încheierea ocupaţiei "imediat, total şi fără condiţii".
Aceste audieri sunt distincte de plîngerea depusă la CIJ de Africa de Sud, care acuză Israelul de comiterea de acte de genocid în Gaza. În Ianuarie, Curtea a cerut Israelului să prevină orice eventual act de genocid în acest mic teritoriu israelian, dar nu a menţionat o încetare a focului.
Conflictul a fost declanşat de atacul pe teritoriul israelian al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe 7 Octombrie, care s-a soldat cu 1.160 de morţi, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP realizat pe baza unor date oficiale israeliene.
Drept represalii, Armata israeliană a lansat o ofensivă care s-a soldat cu 29.782 în Fîşia Gaza, în mare majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.