LECTURA A AJUTAT OAMENII SA TREACA MAI USOR PRIN PANDEMIE

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova găzduieşte patru conferinţe zonale online, pînă pe 29 iunie. Activităţile întrunesc bibliotecarii de pe întreg teritoriul ţării. „Conferinţele zonale sînt o platformă excelentă pentru un schimb de idei şi experiențe”, a declarat Vera Osoianu, director adjunct al BNRM.

Pandemia a prins lumea bibliotecarilor pe nepregătite. Timp de cîteva luni aceştia au fost în totală confuzie, însă treptat şi-au regrupat forţele şi au încercat să facă măcar ceea ce pot pentru comunităţile lor. „Dacă facem nişte concluzii privind activitatea în timpul pandemiei, cele zece luni din 2020, ne dăm seama că au fost o catastrofă pentru biblioteci, pentru că toţi indicatorii principali care vorbesc despre necesitatea, impactul bibliotecii în comunitate, au fost în descreştere. Au fost o soluţie serviciile în bază de tehnologii, iar 85% din bibliotecile publice teritoriale dispun de tehnologii graţie unui proiect internaţional” , a precizat Vera Osoianu.

Bibliotecarii care au avut acces la tehnologii au putut să lucreze cu utilizatorii în această perioadă. Iar ce care nu au avut acces la tehnologii au stat cu uşile închise şi unicul lucru pe care au putut să-l facă a ţinut de procesele interne. „Acum, cînd bibliotecile îşi deschid uşile lent şi cu mare grijă, apar multe probleme specifice zilei de azi, dar mai ales care vor spori în amploare în viitor. E vorba de carantinizarea cărților, care e o problemă şi va spori pe măsură ce tot mai mulţi utilizatori se vor întoarce în biblioteci. O altă problemă e respectarea distanţei fizice, pe măsură ce bibliotecarii vor reveni la serviciu, la activităţi în grup şi evenimente în spaţii fizice. Am vorbit despre priorităţile liderilor bibliotecari fiindcă, pentru a demonstra revitalitatea bibliotecilor, bibliotecarii vor trebui să lucreze foarte mult, vor trebui să demonstreze organelor locale că biblioteca e necesară pentru comunitate. Le-am sugerat să-şi definească clar priorităţile şi să fie claritate în ceea ce au de făcut, cum procedează, pentru că atunci cînd sarcina e clară, ştii mai bine cum să delegi responsabilităţile”, a remarcat Vera Osoianu.

Directorul adjunct al BNRM a mai spus că o prioritate este și siguranţa personalului şi a utilizatorilor. În primele luni de pandemie, bibliotecile şi-au închis uşile, iar acest lucru nu poate continua la nesfîrşit. O altă prioritate este plasarea necesităţilor utilizatorului în centrul activităţii bibliotecarului, evitarea formalităţilor exagerate, pentru că bibliotecile cîteodată se ţin de formalităţi, iar pandemia a demonstrat că au avut de cîştigat cei care s-au orientat foarte repede în situaţie, şi anume serviciile simple au venit în ajutorul utilizatorilor. „Ceea ce le recomandăm e ca în timpul imediat următor să se concentreze pe ajutorul comunităţii în drumul spre recuperare”, a îndemnat Vera Osoianu.

Directorul adjunct a precizat că ieri s-a desfăşurat prima din cele patru conferinţe zonale, în care au fost încadrate raioanele de nord ale Republicii Moldova. Mîine şi poimîine se vor desfăşura altele două, pentru zona de centru, iar pe 29 iunie, o conferinţă care va încadra zona de sud. „Fiecare zonă întruneşte în jur de 10 raioane şi municipii. În formatul acesta e mai uşor să se implice toţi cu experienţele lor. Aşa, ideile bune, practicile de calitate, pot fi replicate în alte biblioteci, e un veritabil schimb de experienţă. Vorbim în special despre priorităţile anului. Anul 2021 a fost declarat anul fortificării digitale a activităţii bibliotecare. Pandemia a arătat că cei care au avut tehnologii, site-uri, blog-uri, pagini pe reţele sociale, au putut mai uşor să ajungă la utilizatori. Cei care nu au avut tehnologii, s-au limitat doar la telefoanele de masă. Vom vorbi despre implicarea bibliotecarilor în promovarea ştiinţei deschise, despre digitalizarea activităţii proceselor de activitate, despre incluziunea digitală şi, foarte important, despre promovarea lecturii pentru că lunile de pandemie au arătat că lectura a ajutat oamenii să treacă mai uşor prin pandemie. Atît lectura în format digital, cît şi cea în format tradiţional. Atunci cînd librăriile şi bibliotecile au fost închise, a rămas schimbul interpersonal şi bibliotecile pe care fiecare le avea în casă”, a remarcat Vera Osoianu.

În zona 1 a conferinţei au fost implicaţi bibliotecarii din Bălți, Briceni, Donduşeni, Edineț, Florești, Glodeni, Drochia, Ocnița şi Sîngerei.

Sursa: IPN