Lavrov: Rusia isi va reorienta politica economica si externa catre Asia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, Miercuri, că ţara sa îşi va reorienta politica economică şi externă către Asia ca urmare a antagonismului Moscovei cu Occidentul care ”continuă să nutrească speranţa că va putea distruge Rusia pe cîmpul de luptă” în conflictul din Ucraina, pentru soluţionarea căruia el a spus că Rusia este dispusă să negocieze dacă i se respectă ”cererile absolut legale”, consemnează agenţia EFE, potrivit agerpres.

”Mutăm oamenii (diplomaţii, funcţionarii) de la linia occidentală către linia orientală, cea asiatică”, a anunţat Lavrov, în timpul unui forum internaţional desfăşurat în capitala rusă, adăugînd că, pînă la sfîrşitul anului, va avea loc a întîlnire a Ministerelor de Externe şi Dezvoltării Economice pentru a aborda în detaliu această chestiune.

Pe lîngă relaţiile cu Asia, pentru Moscova rămîn în acelaşi timp prioritare relaţiile cu America Latină, Africa şi, desigur, cele cu spaţiul fost sovietic, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a stabilit că ţările occidentale nu mai sunt parteneri de încredere şi a cerut strîngerea relaţiilor cu ţările de pe alte continente.

Astfel, premierii rus şi chinez, Mihail Mişustin şi Li Kequiang, au pledat Luni pentru sporirea schimburilor comerciale bilaterale pentru ca acestea să ajungă la 200 de miliarde de dolari pe an, faţă de circa 150 de miliarde estimate pentru anul în curs.

Rusia acordă o atenţie specială şi Indiei, ţară criticată săptămîna aceasta de Ucraina pentru continuarea importurilor de petrol rusesc.

Cît despre soluţionarea conflictului declanşat prin invazia rusă asupra Ucrainei, Lavrov a spus că Rusia este dispusă la negocieri dacă i se va prezenta ”o propunere serioasă” care să ţină cont de ”cererile absolut legale” ale sale, fără a preciza dacă se referă prin această expresie la cele patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – pe care Rusia le-a anexat pe hîrtie şi nu le controlează decît parţial.

Ministrul rus a mai spus, în acest context, că Moscovei nu i-a lipsit niciodată ”bunăvoinţa”, amintind că anul trecut, în Decembrie, a trimis Occidentului cererile sale privind garanţiile de securitate, iar în Martie a avut cu Kievul negocieri la Istanbul, discuţii care apoi au fost sistate, întrerupere a tratativelor de pace pusă de Rusia pe seama presiunilor americane asupra responsabililor ucraineni.

Dar, deocamdată, Occidentul ”continuă să nutrească speranţa că va putea distruge Rusia pe cîmpul de luptă”, a remarcat Lavrov. ”Unii ne-o spun în faţă, alţii nu”, a completat el.

Acesta a mai menţionat că unii lideri occidentali, precum Preşedintele francez Emmanuel Macron, vorbesc în ultima vreme despre necesitatea negocierilor, dar fără să se concretizeze ceva.

Într-un interviu acordat în timpul vizitei de stat efectuate săptămîna trecută în SUA, Macron a sugerat ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina, propunere dezaprobată puternic la Kiev.

Tema acestor garanţii de securitate a fost avansată de Moscova la sfîrşitul anului trecut, solicitare care apoi, pînă la invazia pornită de Rusia asupra Ucrainei în Februarie, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense şi în cele din urmă eşuate, Washingtonul considerînd inacceptabile cererile Moscovei.

Rusia a solicitat în special retragerea infrastructurii militare a NATO pe poziţiile precedente anului 1997 – adică înaintea extinderii Alianţei către Est – şi promisiunea că nu va mai exista nici o nouă extindere a NATO către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina.