La o zi dupa ce ”Moldova Suverana” si-a deschis subredactie in Belgia, Bruxellesul a recunoscut certificatele de vaccinare eliberate si din Republica Moldova

Duminică, 14 Noiembrie, am ajuns în Belgia, prin Olanda, delegat fiind de Ion Belinski să coordonez subredacția ”Moldovei Suverane” de acolo. Ceva ”mormăieli apreciative” am simțit încă de cînd am aterizat în Țările de Jos, fiind și acolo jale din pricina pandemiei. Avînd toate ”calificările de sănătate și de reprezentare”, importanta persoană care m-a așteptat la aeroport m-a dus, într-un timp absolut rezonabil, în admirabila Belgie, într-un sediu absolut excepțional. Bucuria matură a instalării a ignorat, cu bună știință, evenimentele previzibile și imprevizibile care urmau să se desfășoare în ziua imediat următoare, care chiar că a fost ”imediat următoare” pentru Republica Moldova acolo unde o doare cel mai rău.

Prin urmare, a doua zi, Luni, 15 Noiembrie, după cîteva cafele și întrevederi semioficiale, am aflat, oficial, de această dată, că:

Comisia Europeană a decis, Luni, 15 Noiembrie, ca certificatele de vaccinare anti-COVID-19 eliberate de către autorităţile de la Chişinău să fie recunoscute și în spaţiul comunitar.

„Aşa cum am fost alături de partenerii noştri în lupta împotriva pandemiei, continuăm să lucrăm împreună pentru a ne deschide în siguranţă. Aducem veşti bune înaintea reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic. Astăzi, salut faptul că Georgia, Republica Moldova, precum şi Serbia s-au alăturat sistemului nostru de certificat digital COVID şi aştept cu nerăbdare ca mai mulţi vecini ai noştri să se conecteze cît mai curînd posibil”, a declarat comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi.

Decizia Comisiei Europene intră în vigoare începînd cu ziua de 16 Noiembrie. Conform aceleiaşi decizii sunt recunoscute şi certificatele COVID-19 emise de Noua Zeelandă.

Cele patru ţări vor fi astfel conectate sistemului UE şi certificatele lor COVID-19 vor fi acceptate în aceleaşi condiţii ca Certificatul Digital COVID al UE. La rîndul lor, cele patru ţări terţe vor accepta acest certificat european pentru călătoriile dinspre UE către respectivele ţări.

Potrivit comisarului european Oliver Varhelyi, după decizia de Luni, 49 ţări şi teritorii de pe cinci continente sunt conectate la sistemul Certificatului Digital COVID al UE.

Notă: Înainte de această decizie a Bruxellesului, adică la data sosirii mele în Belgia, certificatul meu de vaccinare, cu AstraZeneca, din Republica Moldova, îmi fusese recunoscu deja de către autoritățile olandeze și belgiene! (M. C.)