La nivel mondial, în 2024, cheltuielile militare au înregistrat o creștere record

Cheltuielile militare mondiale au ajuns la 2.718 miliarde de dolari în 2024, o creştere de 9,4% în termeni reali faţă de 2023 şi cea mai abruptă creştere de la sfîrşitul Războiului Rece. Cheltuielile militare au crescut în toate regiunile lumii, cu o creştere deosebit de rapidă atît în Europa, cît şi în Orientul Mijlociu. Cele mai mari cinci ţări din punct de vedere al cheltuielilor militare – Statele Unite, China, Rusia, Germania şi India – au reprezentat 60% din totalul mondial, cu cheltuieli combinate de 1.635 miliarde de dolari, potrivit noilor date publicate de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

„Peste 100 de ţări din întreaga lume au crescut cheltuielile militare în 2024”, a precizat SIPRI. ”Pe măsură ce Guvernele acordă o prioritate tot mai mare securităţii militare, adesea în detrimentul altor domenii bugetare, compromisurile economice şi sociale ar putea avea efecte semnificative asupra societăţilor în anii următori”.

Războiul din Ucraina şi îndoielile cu privire la angajamentul SUA faţă NATO au determinat o creştere a cheltuielilor militare în Europa (inclusiv Rusia) cu 17%, depăşind nivelul înregistrat la sfîrşitul Războiului Rece.

Cheltuielile militare ale Rusiei au ajuns la aproximativ 149 miliarde de dolari în 2024, o creştere de 38% faţă de 2023 şi dublul nivelului din 2015. Aceasta a reprezentat 7,1% din PIB-ul Rusiei şi 19% din totalul cheltuielilor guvernamentale.

Cheltuielile militare totale ale Ucrainei au crescut cu 2,9%, ajungînd la 64,7 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 43% din cheltuielile Rusiei. Cu 34% din PIB, Ucraina a avut cea mai mare povară militară dintre toate ţările în 2024.

„În prezent, Ucraina alocă toate veniturile fiscale Armatei”, a arătat SIPRI. ”Într-un context fiscal atît de restrictiv, va fi dificil pentru Ucraina să continue să-şi crească cheltuielile militare.”

Cheltuielile militare ale SUA au crescut cu 5,7%, ajungînd la 997 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 66% din cheltuielile totale ale NATO şi 37% din cheltuielile militare mondiale în 2024.