La 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
Mai mulţi oameni de ştiinţă s-au întrunit, pe 27 martie, la Chişinău, în cadrul unei conferinţe ştiinţifice, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul s-a produs în incinta sălii în care a fost votată Unirea din 27 martie 1918.
Actuala clădire a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău este locul în care în urmă cu 95 de ani Sfatul Ţării a decis, cu majoritatea voturilor exprimate, Unirea Basarabiei cu România. Pe 27 martie, 2013, în acelaşi loc, oamenii de ştiinţă din Republica Moldova şi România au discutat despre importanţa actului Unirii pentru ambele maluri ale Prutului. Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chişinău, a declarat pentru Agenţie că ziua de 27 martie trebuie readusă în conştiinţa românilor de pretutindeni. „Această dată a fost ocultată în istoriografia sovietică şi românească din perioada comunistă. De aceea, nu doar basarabenii, ci şi românii trebuie să conştientizeze importanţa acestui eveniment”.
Potrivit oamenilor de ştiinţă prezenţi la eveniment, începutul anului 1918 a fost doar un pas spre reîntregirea României. „Dacă la începutul anului 1918 doar Basarabia revenea, de una singură, în familia românească, spre sfîrşitul anului, Bucovina şi Ardealul au păşit pe calea deschisă a făuritorilor Unirii de la Chişinău”, susţine istoricul Gheorghe Cojocaru.
La întrunirea au participat reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţă a Moldovei, ai Institutului de istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, ai Academiei Române şi ai Institutului Cultural Român.
Pe 27 martie, la Chişinău, au avut loc mai multe evenimente care au venit să marcheze Unirea de la 1918, printre care: depuneri de flori la mormintele deputaţilor Sfatului Ţării din Cimitirul Central al Capitalei şi la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare, concerte în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la Sala cu Orgă etc.
Moldpres