Kremlinul susține că Putin este favorabil unui armistițiu, ”dar există o serie întreagă de întrebări”

Kremlinul a declarat, Luni, că președintele rus, Vladimir Putin, susține în continuare ideea unei încetări a focului în Ucraina, dar rămîn multe întrebări fără răspuns în ceea ce privește modul de implementare a unui astfel de armistițiu, relatează AFP, transmite Hotnews.ro.
În 25 Martie, Casa Albă a anunțat că a convenit cu Rusia și Ucraina o încetare a focului în Marea Neagră și elaborarea de măsuri pentru implementarea armistițiului referitor la sectorul energiei. Cele două tabere s-au acuzat reciproc de încălcarea înțelegerii.
„Putin susține ideea că este necesară o încetare a focului, dar înainte de asta trebuie să se răspundă la o serie întreagă de întrebări”, a afirmat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unor declarații de presă făcute Luni.
„Aceste întrebări sunt în aer – pînă acum, nimeni nu a răspuns la ele”, a adăugat oficialul rus, care a pus lipsa progresului pe seama „caracterului incontrolabil al regimului de la Kiev”.
Donald Trump s-a arătat tot mai nemulțumit de ritmul lent al negocierilor de pace, iar luna trecută a declarat, pentru NBC News, că este „foarte supărat” pe Vladimir Putin.
„Discutăm cu Rusia. Ne-am dori ca ei să înceteze. Nu îmi place bombardamentul. Bombardamentul continuă”, a declarat președintele SUA, Duminică, pentru reporteri.
În Martie, Vladimir Putin a respins o propunere comună SUA-Ucraina pentru o încetare necondiționată a focului. Totodată, el a legat orice fel de armistițiu în Marea Neagră de o relaxare a sancțiunilor, o solicitare respinsă atît de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cît și de liderii europeni.
Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a spus, săptămîna trecută, că președintele Trump nu se va lăsa atras în „negocieri fără sfîrșit” cu Rusia.
„Vom ști destul de curînd (…) dacă Rusia este serioasă în privința păcii”, a adăugat șeful diplomației americane.
Oficialii ucraineni intenționează să efectueze o vizită la Washington DC, în următoarele zile, pentru noi discuții referitoare la acordul privind resursele naturale ale Ucrainei. Reprezentanții Kievului și cei ai Washingtonului voiau să semneze acordul luna trecută, dar discuțiile au intrat în impas după disputa televizată dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski.
Republicanul Trump dorește acordul ca formă de compensație pentru ajutorul militar și financiar pe care l-a oferit SUA în sprijinul Ucrainei în perioada predecesorului său, democratul Joe Biden.
Partea ucraineană consideră că un astfel de acord ar trebui să cuprindă garanții solide de securitate care să acționeze ca factor de descurajare în fața amenințării ruse.










