KREMLINUL SPUMEGĂ ȘI AMENINȚĂ ISTERIC
După declaraţia finală a NATO, presiunile asupra Moldovei vor crește
Autor: Mihai CONȚIU
Scriam, săptămîna trecută, într-un articol, că, din pricina dictatorului rus Vladimir Putin, omenirea se află deja în faza de început al celui de-al treilea război mondial. După declaraţia finală a șefilor de Stat și de Guvern participanți la reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord de la Washington din 10 Iulie 2024, analistul politic român Valentin Naumescu, printre altele, scria:
”Summitul de la Washington a arătat că liderii Vestului sunt conștienți că (…) intrăm în era războiului unei generații (10-15-20 de ani, poate mai mult?), a unui război structural îndelungat, pe multiple dimensiuni, care nu se referă doar la invazia din Ucraina, nu doar la agresiunea rusească asupra Europei de Est, nu doar la Putin și Zelenski, ci privește lumea în ansamblul ei. (…) Nici NATO, nici UE nu vor mai fi la fel la finalul războiului, ca înainte de război”. ”Pariul lui Putin era că cele două organizații se vor dezintegra. (…) NATO s-a extins la 32 de membri, (…) iar Ucraina și Republica Moldova sunt parteneri ai NATO și au început deja negocierile de aderare la UE. Nici una din schimbările de mai sus nu s-ar fi întîmplat fără Războiul lui Putin”. ”Liderii politici, comandanții militari și experții în strategii de la Washington, Londra, Paris, Berlin și Bruxelles se pregătesc pentru un război lung. Un război lung în Ucraina, un război lung (…) pentru teritoriile periferice geopolitic (Ucraina, Moldova, Georgia, Taiwan etc.)”, a scris profesorul Naumescu.
Declaraţia finală a șefilor de Stat și de Guvern participanți la reuniunea NATO, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la fondare, este o sinteză a unei analize globale a focarelor de conflict, începînd cu invazia rusă în Ucraina și extensia ei în State și regiuni ale lumii care s-au aliat Rusiei, continuînd cu un spectru mai larg de inevitabile conflicte generate de regimurile totalitare care se declară inamice de moarte ale Occidentului democrat și liber aflat în defensivă, dar deja pregătit să dea riposte nemiloase oricăror atacuri.
Din laborioasa declarație pomenită, reproduc doar cîteva pasaje: ”Invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a distrus pacea şi stabilitatea în zona euro-atlantică şi a subminat grav securitatea globală. Rusia rămîne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii Aliaţilor. (…) Ameninţările cu care ne confruntăm sunt globale şi interconectate. Avem o nouă generaţie de planuri de apărare ale NATO, care fac Alianţa mai puternică şi mai capabilă să descurajeze şi, dacă este necesar, să apere împotriva oricărui potenţial adversar, inclusiv în scurt timp sau fără preaviz. Rusia poartă responsabilitatea exclusivă pentru războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei ONU. (…) Rusia este responsabilă pentru moartea a mii de civili şi a provocat pagube importante infrastructurii civile. (…) Nu vom recunoaşte niciodată anexările ilegale ale Rusiei de teritorii ucrainene, inclusiv Crimeea. De asemenea, solicităm Rusiei să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără acordul acestora. Salutăm eforturile Moldovei de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează, ca şi ale Bosniei şi Herţegovinei, cu integrarea europeană, şi ne angajăm să sprijinim capacităţile lor de securitate şi apărare şi să le consolidăm capacitatea de a contracara ameninţările hibride”, se comunică în declarația Consiliului NATO.
La auzul acestor obiective clare ale NATO pe termen lung, Kremlinul ”a făcut spume la gură” și a reacționat, așa cum și era de așteptat, cu o isterie amenințătoare de-a dreptul apocaliptică. Pe contul lui de pe rețeaua X, turbat la gîndul că destinația finală a Ucrainei este integrarea în NATO, instigatorul scelerat Dmitri Medvedev a scris: ”Trebuie să facem totul pentru ca această cale ireversibilă a Ucrainei către NATO să se încheie fie cu dispariţia Ucrainei, fie cu dispariţia NATO. Sau chiar mai bine – dispariţia ambelor”. Să ne reamintim că Medvedev a avertizat în mod repetat SUA şi aliaţii săi că înarmarea Kievului ar putea duce la o ”apocalipsă nucleară”.
Pe un alt palier, referindu-se la decizia SUA și a Germaniei de a desfășura diverse tipuri de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Berlin, în 2026, pentru a îmbunătăți capacitatea de descurajare militară a NATO în Europa, purtătorul de vorbe veninoase ale lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a răcnit amenințător astfel: ”Europa este o ţintă pentru rachetele noastre, Țara noastră este o ţintă pentru rachetele americane în Europa. Am cunoscut deja acest lucru, l-am traversat. Avem capacitatea de a înfrîna aceste rachete, dar victimele potenţiale sunt capitalele acestor Țări europene'', a declarat Peskov.
Decizia SUA și a Germaniei înfurie Kremlinul deoarece o astfel de desfășurare strategică pune în dificultate planurile Rusiei pe termen lung de a ataca Țările baltice, Polonia și chiar Germania, iar aceasta în condițiile unei victorii în Ucraina.
Moscova este teribil de alarmată de faptul că Alianța este conștientă că ne aflăm deja în zorii unui nou război mondial; că este decisă să-i facă față cu absolut toate forțele; că nu va recunoaşte niciodată anexările ilegale ale Rusiei de teritorii ucrainene, inclusiv Crimeea; că e capabilă să apere împotriva oricărui potenţial adversar, inclusiv în scurt timp sau fără preaviz; că solicită Rusiei imperativ să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia; că este alături de eforturile Moldovei de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează, ca şi ale Bosniei şi Herţegovinei, cu integrarea europeană, dar, mai ales, că se angajează să sprijine capacităţile Moldovei, Bosniei şi Herţegovinei de securitate şi apărare şi să le consolideze capacitatea de a contracara ameninţările hibride”. Acest angajament solemn al NATO nu doar că este fără precedent și reprezintă o garanție pentru suveranitatea și independența și a Republicii Moldova, dar este și un avertisment clar pentru Rusia, ceva gen ”jos labele de pe Moldova, Bosnia și Herțegovina!”
În tot acest context de previziuni sumbre privind viitorul omenirii, în care soarta întregii planete este pusă în pericol de dictatorul criminal Putin și aliații săi externi, înțelegem cu ușurință că presiunile animalice ale Rusiei împotriva Republicii Moldova vor putea atinge cote de-a dreptul paroxistice. Nu exclud că demența acestor atacuri rusești sub cele mai diferite forme vor aduce Țara în pragul stărilor de urgență sau de necesitate.
Nu exagerez cu nimic. Nu cred că e cazul să invoc contextul preelectoral și cel electoral, precum și pe agenții moldoveni pro-ruși – Ilan Șor și slugile lui politice, socialiștii, comuniștii, AUR, parohiile ortodoxe închinate Patriarhiei Ruse și multe alte ”fermoare pro-rusești” care continuă să se deschidă pe zi ce trece! Într-un final, moldovenii trebuie să se mobilizeze teribil pentru că e vorba chiar despre o adevărată ”oră astrală” a Țării lor – viitorul lor este în Europa, nu în însîngerata, primitiva și criminala Rusie!