KARYMSKI: LACUL UCIGAŞ DIN RUSIA
Există un lac african care transformă corpurile animalelor în piatră. În Rusia, există un lac acid, capcană mortală pentru cei care ar dori să se scalde în apa lui limpede.
După o erupţie vulcanică teribilă, lacul Karymski s-a transformat, subit, într-un fel de supă chimică şi toxică, care a înlocuit apa cristalină a acestuia. Potrivit unui studiu publicat la începutul lui Octombrie, evenimentul a decimat ecosistemul lacului, distrugînd mii de arbori şi animale. Normal, nici nu se pune problema unei plimbări romantice cu barca!
Peninsula Kamchiatka găzduieşte numeroşi vulcani abrupţi, care se aliniază precum santinelele de-a lungul coastelor. Pînă în 1996, lacul Karymski acoperea aproape întreaga suprafaţă a depresiunii Akademia Nauk. Aflat la o distanţă de aproximativ 5 kilometri spre Nord, vulcanul Karymski este unul dintre cele mai active din regiune, fumegînd în permanenţă.
Totul a început la 2 Ianuarie 1996. La o zi după un cutremur de mare magnitudine, vulcanul a intrat în erupţie, aruncînd cenuşă şi lavă la sute de metri în aer. Cîteva ore mai tîrziu, lacul însuşi intra în activitate, din cauza unei puternice erupţii subacvatice. Timp de 18 ore, el a fost cuprins parcă de convulsii: la fiecare cinci sau şase minute, din apă ieşeau coloane de vapori şi de cenuşă.
Spectacolul, de o frumuseţe înfricoşătoare, a fost observat, de la distanţă, de oamenii de ştiinţă. „Au fost în jur de 30-40 de milioane de tone de material incandescent şi acid care plutea deasupra lacului şi care, fireşte, a ajuns direct în apă”, a explicat Yuri Taran, expert la Institutul de geofizică a Universităţii naţionale autonome din Mexic, citat de LiveScience.
La contactul cu apa, materialul vulcanic a format un amestec ultra-acid de sodiu, sulfat, calciu şi magneziu. Iar cînd, în sfîrşit, cercetătorii au reuşit să ajungă la lac, ei au constatat un pH care ajunsese de la 7,5 la 3,2. "Dacă înainte de erupţie apa lacului era de o claritate deosebită, după erupţie, devenise un fel de bulion acid şi fierbinte”, a adăugat Taran.
Au venit apoi valurile de lavă incandescentă, care au definitivat procesul de transformare a lacului, distrugînd tot ce, eventual, ar fi supravieţuit erupţiei subacvatice şi acidităţii. „Compoziţia chimică a apei s-a modificat radical, iar temperatura ridicată a distrus, practic, orice urmă de viaţă”, a rezumat cercetătorul.
Totuşi, în pofida acestei catastrofe, se pare că lacul Karymski îşi regăseşte aspectul iniţial. În 2012, echipa lui Taran s-a deplasat în zonă, descoperind că apa redevenise limpede, iar pH-ul mult ameliorat. „Chiar dacă, aparent, pare vechiul lac, apa prezintă un grad ridicat de aciditate”, a subliniat el, precizînd că „vulcanul Karymski este unul neobişnuit. El posedă o compoziţie chimică hipotermală ieşită din comun şi pe care nimeni nu a reuşit încă să o înţeleagă”, a explicat omul de ştiinţă.
Sursa: incomemagazine.ro