JURNALISTII BEAU MAI MULT, DAR SE DESCURCA MAI BINE CU STRESUL

Creierul unui jurnalist nu prea bine se descurcă cu funcţiile executive. Asta înseamnă că jurnaliştii sub nivelul mediu pot controla emoţiile, confrunta prejudecăţile şi soluţiona chestiuni complicate, au probleme legate de flexibilitatea gîndirii, adaptare şi creativitate.

Despre asta se spune într-o nouă cercetare, desfăşurată de neuropsihologul şi business-trainerul Tara Swart. Pentru participarea la experiment ea a ales 40 de jurnalişti atît de la ziare, reviste, portaluri on-line, cît şi din presa audiovizuală.

Cercetarea a decurs timp de şapte luni, perioadă în care participanţii au fost supuşi unor testări simple ce ţin de modul lor de viaţă, sănătate şi comportament. Proiectul a fost organizat cu susţinerea Clubului de presă din Londra şi care a avut scopul să înţeleagă ce-i ajută pe jurnalişti să facă faţă stresului.

Fiecare participant la experiment a făcut analize de sînge, trei zile la rînd a purtat aparate pentru măsurarea bătăilor de inimă, a urmărit alimentarea şi a completat un chestionar privind structura meditărilor.

Rezultatele au arătat că mintea jurnaliştilor lucrează mai rău faţă de un om obişnuit. Acest lucru este legat în primul rînd de deshidratare, obiceiul de a se „trata” cu alcool, cofeină şi produse cu înaltă concentraţie de zahăr.

 41% din participanţi au declarat că beau de la 18 unităţi de alcool în săptămînă (o unitate de alcool echivalează cu 10 ml de spirt), ceea ce depăşeşte cu patru unităţi norma maximă recomandată. Totodată, doar 5% din participanţi au consumat suficientă apă, iar unii au recunoscut că nu au băut-o deloc.

În interviurile susţinute concomitent cu îndeplinirea chestionarelor, participanţii au dat de înţeles că îşi consideră munca drept ceva important şi conştientizat, demonstrînd o înaltă stabilitate psihologică. Tara Swart presupune că acest fapt le permite mai bine decît reprezentanţilor altor profesii să facă faţă presiunilor legate de serviciu, care cere rezultate în termene restrînse.

În comparaţie cu bancherii, maklerii şi comercianţii, jurnaliştii mult mai bine pot suporta stresul. Or, jurnalistica este o meserie deosebit de stresantă din cauza situaţiilor-limită, responsabilităţii faţă de audienţă, sarcinilor neprevăzute şi misiunilor urgente, atenţiei publicului, scandalurilor în reţelele de socializare şi salariilor mici.

În acelaşi timp, rezultatele au arătat că nivelul stresului fizic al jurnaliştilor nu depăşeşte nivelul obişnuit. Analizele de sînge au indicat o concentraţie normală de cortizol (aşa-numitul hormon al stresului).

„Principala concluzie constă în faptul că jurnaliştii, bineînţeles, că se confruntă, la lucru şi acasă, cu presiuni serioase, însă sensul şi importanţa pe care o atribuie meseriei îi ajută să păstreze o statornicie psihologică, în pofida tuturor circumstanţelor”, se indică în rezultatele cercetării.

Totodată, autorii studiului le recomandă jurnaliştilor să bea mai multă apă, să consume mai puţin alcool şi cofeină, ceea ce i-ar ajuta să îmbunătăţească funcţiile executive ale creierului şi să se refacă mai bine în timpul somnului.

După Lindsay DODGSON, „Business Insider”

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:54
04.02.25 - 13:14
04.02.25 - 13:10
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:52
02.02.25 - 14:37
05.02.25 - 00:08
01.02.25 - 12:21
04.02.25 - 13:17