Josep Borrell: Putin nu are nici o intenţie de a opri războiul. El aşteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA

La doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin "nu are nici o intenţie de a opri războiul", a declarat, Luni, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, Josep Borrell, citat de EFE.

”Vladimir Putin nu intenţionează să caute o aplanare a conflictului, dar se gîndeşte la un scenariu politic mai favorabil la nivel internaţional, în special în perspectiva unei posibile victorii electorale a lui Donald Trump în SUA”, a afirmat Borrell în cadrul unei conferinţe organizate la şcoala de afaceri Next International Business School din Madrid.
"Putin nu are nici o intenţie de a opri războiul, de a iniţia o încetare a focului. El aşteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, aşteaptă un scenariu mai favorabil din punct de vedere politic, dar şi înaintea alegerilor vede deja că politica internă a SUA încetineşte ajutorul militar şi civil acordat Ucrainei. El crede că timpul este de partea sa şi nu are, cred, nici o intenţie de a căuta o aplanare", a declarat Borrell.
”Confruntată cu o astfel de situaţie, Ucraina trebuie să se apere şi are nevoie de ajutor militar european”, a subliniat şeful diplomaţiei UE. ”Noi le acordăm acest ajutor şi nu obosesc niciodată să spun că trebuie să o facem din ce în ce mai repede, pentru că Rusia o face din ce în ce mai repede. Cînd a început invazia, erau 150.000 de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană, iar acum sunt, potrivit serviciilor de informaţii, peste 400.000”, a argumentat el.

"Puterea de foc a Armatei ruse este în acest moment superioară celei a Ucrainei, care rezistă, dar există o nevoie clară de a ne dubla sprijinul", a subliniat el.

Borrell s-a referit, de asemenea, la percepţia conflictului de către populaţia europeană şi a estimat că acest război este trăit foarte diferit dacă te afli într-o ţară apropiată din punct de vedere geografic, cum ar fi ţările baltice, sau într-una mai îndepărtată, cum ar fi Spania sau Portugalia.

"Ţările care se află mai aproape de conflict se tem mai mult decît cele care se află mai departe, nu vezi lucrurile la fel dacă trăieşti în Faro (Portugalia) sau la Vilnius", a afirmat Josep Borrell.

Şeful diplomaţiei UE a declarat că există un ”sentiment difuz de teamă pentru viitor din cauza diferitelor conflicte deschise în lume, cu un război în Ucraina, altul în Gaza şi o instabilitate foarte puternică în vecinătatea Europei”.

"De la Gibraltar la Caucaz şi pînă în Ucraina există un cerc de instabilitate, iar mai jos se află regiunea subsahariană, care este şi ea foarte instabilă", a adăugat el.