Janusz Wojciechowski consideră că reacția Ucrainei față de interdicțiile temporare la exportul de cereale ”e destul de surprinzătoare”
În perioada interdicției temporare impuse Ucrainei de a exporta cereale în cinci țări de frontieră, Kievul și-a crescut exporturile agricole totale, iar reacția reprezentanților ucraineni față de aceste state este surprinzătoare, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură.
"Din Mai 2022 pînă în Aprilie 2023, cînd nu fusese încă introdusă nici o interdicție, s-a afirmat că 34,8 milioane de tone, adică 2,9 milioane de tone pe lună, au fost exportate prin coridoare terestre (...). Interdicția a fost introdusă în Mai 2023. Timp de trei luni, au fost exportate 9,6 milioane de tone, adică Ucraina a exportat 3,2 milioane pe lună, în ciuda interdicției pentru cinci țări", a declarat comisarul european Luni, la o conferință de presă la Bruxelles, după o reuniune a Consiliului UE pentru agricultură, relatează Interfax.
În același timp, el a menționat că vîrful sezonului de export pentru produsele agricole vine după recoltare, în timp ce în Mai, Iunie și Iulie situația nu este atît de tensionată. Wojciechowski a spus că în aceleași trei luni din 2022, cînd nu a existat embargo, Ucraina a exportat 7,3 milioane de tone pe rute terestre, iar în 2023 – 9,6 milioane de tone. "Vă reamintesc aceste cifre, deoarece reacția ulterioară a Ucrainei a fost destul de surprinzătoare", a continuat Wojciechowski, subliniind protestul puternic al Kievului împotriva extinderii embargoului asupra exporturilor către cinci țări - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Potrivit lui Wojciechowski, această interdicție nu a funcționat în detrimentul Ucrainei, ci a făcut posibilă rezistența la anomaliile care au apărut în sistemul comercial, iar tranzitul prin țările de frontieră a oferit Kievului acces direct la o piață mai mare.
În plus, comisarul european, în legătură cu plîngerea Ucrainei adresată Organizației Mondiale a Comerțului împotriva Ungariei, Poloniei și Slovaciei pentru interdicțiile lor unilaterale asupra exporturilor agricole ucrainene, a solicitat dialog din partea Kievului.
"Sper că dialogul și acordul reciproc vor duce la o soluție. (...) Rămîn demn de încredere și optimist, realizînd chiar că această plîngere depusă de Ucraina la OMC împiedică dezvoltarea unui astfel de dialog", a spus el.
Potrivit lui, aceste țări și Comisia Europeană înțeleg pe deplin situația extrem de dificilă în care se află Ucraina. "Trebuie să facem totul pentru a ajuta Ucraina, dar în așa fel încît producătorii agricoli europeni să fie protejați și nu împinși pe marginea prăpastiei", a subliniat comisarul.