IURIE BRUMAREL: PRECONIZAM CA PROIECTUL LIVADA MOLDOVEI SA FIE LANSAT PE 15 IUNIE
Potrivit responsabililor de implementarea proiectului Livada Moldovei, acesta urmează a fi lansat în aproximativ o lună. Pentru primul an se preconizează valorificarea a cel puțin 10 milioane de euro pentru componenta de creditare.
Proiectul Livada Moldovei urmează a fi lansat în aproximativ o lună, potrivit responsabililor de implementarea acestuia. „Reprezentanții BEI ne-au asigurat că pînă la finele lunii mai, conform acordului de finanțare semnat dintre Guvern și Banca Europeană de Investiții, va fi expediată confirmarea datei efective de lansare a proiectului Livada Moldovei. Ceea ce se va întîmpla la finele lunii mai. Această informație va fi expediată la ministerul Finanțelor care va avea undă verde pentru semnarea acordurilor de recreditare cu băncile partenere și companiile de leasing. Acest exercițiu va mai dura încă o maxim 10 zile. Noi ne așteptăm împreună cu Ministerul Agriculturii să avem un eveniment oficial de lansare a proiectului la 15 iunie”, afirmă directorul executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol Filiera Vinului, Iurie Brumărel în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară din 11 mai 2016.
El afirmă că „pentru acest am planificăm ca cel puțin 10 milioane de euro să fie oferite pentru creditare și component de leasing, iar 1,5 milioane de euro sînt planificați pentru colegiul Agricol de la Țaul și Universitatea Agrară. În acest proiect se negociază să fie incluse și alte bănci partenere. Băncile principale unde se deservesc agricultorii (Victoriabank, Moldova Agroindbank și Moldinconbank)nu sînt incluse la moment. Sînt eligibile Procreditbank, Mobiasbank, Energbank, Comerțbank și Raiffaisen Leasing”, remarcă directorul executiv al Filierei Vinului.
Finanțarea din partea BEI este oferită la o rată 0,68% + EURIBOR pe 6 luni. La moment indicatorul ERURIBOR este negativ. Totodată, finanțatorul insistă ca rata de finanțare din partea băncilor comerciale să nu fie mai mare de 5,5% anual.
Suma finanțării va fi de 5 mii de euro, pînă la 5 milioane de euro, unde va fi aplicată regula „primul venit-primul servit”.
„Noi am început lucrul cu potențialii beneficiari, iar vreo 10 au depus deja cerere de participare. Astfel, noi vom putea purcede la finanțarea propriu-zisă îndată după lansarea proiectului”, remarcă Iurie Brumărel.
Proiectul Livada Moldovei prevede creditarea agricultorilor pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti. Vor putea accesa credite preferențiale și agenții economici ce activează în industria conexă horticulturii.
Beneficiarii potenţiali ai proiectului sînt agenţii economici care activează în domeniul horticol, gospodăriile ţărăneşti și întreprinderile din industria conexă. Instituţiile de învăţămînt şi de cercetare în domeniul horticol vor fi modernizate în vederea ajustării la standardele internaţionale de calitate.
Proiectul este finanţat de Banca Europeană de Investiţii şi este prevăzut pentru implementare în anii 2016 - 2020. Valoarea investiţiilor va constitui 120 milioane de euro. La finanțare vor avea acces 500 de beneficiari mari și aproximativ 30 de mii de gospodării țărănești.
Sursa: Agora.md