Israelul constată că presiunea internaţională asupra sa sporeşte în privinţa războiului din Gaza
Şeful diplomaţiei israeliene a estimat, Luni, că presiunea internaţională asupra ţării sale este în creştere, în ceea ce priveşte operaţiunile militare din Fîşia Gaza, şi că trebuie depuse eforturi pentru a prelungi "legitimitatea" acestor operaţiuni, informează AFP, potrivit Agerpres.
"Avem două sau trei săptămîni înainte ca presiunea internaţională să se intensifice cu adevărat, însă Ministerul Afacerilor Externe (israelian) se străduieşte să extindă fereastra de legitimitate şi luptele vor continua cît timp va fi necesar", a spus ministrul israelian al Afacerilor Externe, Eli Cohen, potrivit unor declaraţii transmise AFP de către purtătorul său de cuvînt.
La peste cinci săptămîni de la începutul războiului, declanşat de atacul fără precedent al Hamas asupra teritoriului israelian pe 7 Octombrie, organizaţiile umanitare internaţionale şi-au sporit apelurile în favoarea unui armistiţiu în Fîşia Gaza, bombardată de Israel şi unde se înregistrează penurii grave de apa potabilă şi medicamente, în condiţiile în care ajutorul umanitar ajunge aici în cantităţi foarte limitate.
Comisarul european pentru ajutor umanitar, Janez Lenarcic, a îndemnat, Luni, Israelul să pună în aplicare pauze umanitare "reale" în războiul său împotriva Hamas.
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a insistat, la rîndul său, asupra necesităţii ca aceste pauze umanitare să fie "imediate", pentru a garanta livrarea de ajutor indispensabil, în special de carburant pentru spitale.
Cei circa 2,4 milioane de locuitori ai Fîşiei Gaza, dintre care 1,6 milioane au fost strămutaţi de la declanşarea războiului, se află într-o situaţie catastrofală, potrivit ONU.
Luptele sunt intense, mai ales în Nordul Fîşiei Gaza şi în oraşul Gaza, unde mai multe spitale, care găzduiesc numeroşi strămutaţi, se află în mijlocul unor confruntări între soldaţi israelieni şi combatanţi Hamas.
Începînd cu 7 Octombrie, bombardamentele israeliene au ucis în Fîşia Gaza 11.180 de persoane, majoritatea civili, printre care 4.609 de copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.
Atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas a făcut cel puţin 1.200 de morţi de partea israeliană, majoritatea civili ucişi pe 7 Octombrie, potrivit celor mai recente cifre oficiale israeliene.