IREGULARITATILE DE LA MOLDSILVA CONTINUA SA SE INRADACINEZE

Curtea de Conturi a examinat la data de 29 martie curent raportul de audit la Agenția „Moldsilva”, constatînd că multiplele neconformități și iregularități, identificate în misiunile precedente de audit, nu au fost remediate, iar situația în domeniul gestionării economico-financiare în domeniul silviculturii continuă să se agraveze.

Situația are la origine mai mulți factori, însă principalul îl constituie managementul instituțional, corporativ și financiar exercitat contrar principiilor bunei guvernări. Astfel, atît la nivelul Agenției, cît și la nivelul entităților din subordine de-a lungul anilor situația, practic, nu se schimbă în sensul afirmării unei gestiuni bazată pe reguli și disciplină, pe procese standardizate și rezultate benefice intereselor publice.

Auditul a depistat lacune majore la capitolul gestionării fondul forestier. Potrivit situației înregistrate la data de 1 ianuarie 2015, neînregistrarea drepturilor de proprietate asupra terenurilor fondului forestier a generat existența unui șir de litigii asupra a 195 ha și ocuparea nelegitimă a 178 ha de către persoane fizice și juridice. Astfel, doar în raionul Edineț, nu au fost înregistrate drepturile asupra a 33,3 ha din fondul forestier, nedelimitarea terenurilor fondului silvic cauzînd înstrăinarea terenurilor fondului forestier cu suprafața totală de 17,4 ha.

Lipsa controlului managerial adecvat din partea administrației Întreprinderii de stat întreprinderea pentru silvicultură Edineţ asupra gestionării fondului forestier de stat a condiționat utilizarea neautorizată a terenurilor fondului forestier cu suprafața de 2,5 ha.

Agenția și întreprinderile silvice, de asemenea, nu au înregistrat drepturile patrimoniale asupra a 580 de bunuri imobile cu valoarea de bilanț în sumă totală de peste 44,6 mil. lei.

Curtea de Conturi a depistat multiple abateri la capitolul utilizării fondului forestier în scopuri de gospodărire cinegetică și de recreere. Pînă la moment nu au fost efectuate modificările de rigoare a cuantumului plății de arendă, acesta rămînînd a fi neschimbat din anul 2008, în sumă de 315 lei/ha pentru terenurile arendate în scopuri de gospodărire cinegetică și 4025 lei/ha pentru terenurile arendate în scopuri de recreere. Din totalul de 694 contracte de arendă a terenurilor forestiere, 204 contracte cu suprafața totală de 2392,5 ha (33,9% din totalul terenurilor arendate) nu sînt înregistrate la oficiile cadastrale. Pentru toate cele 694 de contracte de arendă, la cererile de solicitare a dreptului de arendă nu sînt anexate planurile de management privind folosirea terenurilor în scopurile determinate pentru perioada de arendă, cu indicarea măsurilor principale și a volumului planificat de investiții financiare. Agenția ”Moldsilva” nu a încheiat contracte de arendă cu deținătorii de tabere de vacanță și instituțiile de menire socială și curativă, amplasate pe terenurile fondului forestier, care ocupă o suprafață totală de 22,7 ha.

Agenția a transmis în arendă terenuri forestiere în scopuri de gospodărire cinegetică (48 de contracte, 5383,03 ha), fără acordul autorității centrale abilitate cu gestiunea resurselor naturale și protecția mediului înconjurător.

Problema privind identificarea tuturor construcțiilor neautorizate, edificate pe terenurile fondului forestier arendate, nu a fost soluționată de către Agenție pînă în prezent. Nu este un răspuns clar, dacă construcțiile edificate corespund sau nu rigorilor normative privind „construcții ușor demontabile”, întrucît o parte din ele au fundament sau piloni din beton, fiind solid legate de pămînt, iar construcția propriu-zisă este din lemn.

Auditul a atestat creșterea, în perioada 2011-2015, numărului de acorduri adiționale la contractele de arendă ce țin de transmiterea dreptului de arendă de la arendașul inițial (în special - persoane fizice) către arendașul nou (în special - persoane juridice). Astfel, la situația din 31decembrie 2015, au fost înregistrate 100 de acorduri adiționale la contractele privind transmiterea dreptului de arendă a terenurilor cu suprafața totală de 545 ha, deși, conform cadrului normativ-legal în vigoare este interzisă subarenda terenurilor forestiere și transmiterea dreptului de deținere a lor.

Mecanismul actual de monitorizare a funcționalității regimului silvic aplicat pe terenurile forestiere gestionate și date în arendă de către Agenție este deficient și imprudent. Potrivit actelor de control asupra organizării și desfășurării gospodăririi cinegetice și de recreere, întocmite în 2014 de către Serviciul arenda fondului forestier din cadrul Agenției și 8 întreprinderi silvice (supuse auditării), 70% din contractele de arendă sînt nefuncționale. Acest fapt relevă că nu se desfășoară nici o activitate pe terenurile respective, procesul de arendare a terenurilor urmărind alte scopuri decît cele stabilite.

Totodată, rezultatele inventarierii efectuate la situația din 3 decembrie 2015, la solicitarea echipei de audit, denotă că din totalul de 694 de contracte de arendă a fondului forestier, 4 contracte de arendă lipsesc, 65 de contacte de arendă nu sînt în original (doar xerocopii neautentificate regulamentar), la 108 contracte de arendă lipsesc actele de predare-primire a terenurilor fondului forestier. Restanțele arendașilor față de Agenție au înregistrat o creștere continuă (10,6 mil. lei, la situația din 01 ianuarie.2015).

Lipsa unor reglementări exhaustive și a planurilor de finanțare a mijloacelor provenite din arenda terenurilor fondului forestier a cauzat utilizarea mijloacelor provenite din arenda terenurilor la discreția Agenției. Se relevă că mijloacele nominalizate, în sumă de 3,7 mil.lei, utilizate în anul 2014 pentru aparatul Agenției, constituie 168,2% din valoarea alocațiilor bugetare pentru întreținerea entității (2,2 mil.lei). Agenția continuă utilizarea pentru propriile necesități a mijloacelor de la arenda proprietății statului.

Sursa: agora.md