ION DRUŢĂ LA SPECTACOLUL ANIVERSAR: ACEASTĂ SERATĂ ESTE O MINUNE CARE NU SE VA MAI REPETA

Spectacolul literar-muzical: „O seară de creaţie cu frunze de dor” a adunat în seara zilei de luni, 8 septembrie, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, artişti, oficiali şi cititori ai operei druţiene. În cadrul spectacolului au fost prezentate fragmente din operele scriitorului, aşa ca „Frunze de Dor”, „Cetatea Albă”, „Clopotniţa”, „Povara bunătăţii noastre”. De asemenea, a avut loc şi lansarea ultimelor 2 volume din seria „Ion Druţă – Opere în 8 volume”.

Prezent la spectacol, Ion Druţă a menţionat că a fi scriitor peste 6 decenii la rînd este un lucru rar în Moldova şi mai rar este să aduni în 8 volume majoritatea lucrărilor scrise. „Fiecarea din ea a fost ruptă cu dinţii din mocirla care ne-a înconjurat. Cred că aceste 8 volume şi această serată este o minune, un miracol care nu se va mai repeta niciodată”, a subliniat scriitorul.

Ion Druţă a mai spus că datorează scrierea acestor opere credinţei, dar şi cititorului din Moldova şi din Rusia. „Nu mi-e ruşine să spun că sînt un scriitor bilingv. Am editat în Rusia mii de exemplare. În aceste condiţii în care trăim, o lume cruntă, nenorocită, trebuie să ţinem minte că o mare parte a cuvintelor din limba noastră sînt latine, cealaltă parte sînt slave. Moldova a îmbinat latina cu slava”, a subliniat Ion Druţă.

Scriitorul, care este stabilit în Rusia, a arătat că este la curent cu situaţia politică din ţară. Referindu-se la alegerile parlamentare din noiembrie, Druţă a spus că în Moldova ai pe cine „da jos”, dar nu ai pe cine „pune sus”.

Ministrul culturii, Monica Babuc, a remarcat că spectacolul a fost organizat cu ocazia zilei de naştere a autorului. „Ion Druţă este un scriitor de talie europeană şi face parte din cohorta marilor scriitori pe care lumea a dat-o omenirii. Să ne aplecăm asupra creaţiei şi asupra operei lui Ion Druţă şi să găsim acele adevăruri care stau ascunse în această operă druţiană”, a subliniat ministrul.

În cadrul spectacolului, pe scenă au urcat artişti consacraţi, cum ar fi Mihai Munteanu şi Silvia Goncear, acompaniaţi de către orchestra „Folclor”, condusă de maestrul Petre Neamţu. Actorii Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Alexandru Pleşca, Diana Onică-Dicusară şi Ghenadie Gîlcă, au evoluat în calitate de moderatori,.

Ion Druţă s-a născut la 3 septembrie 1928, în Horodişte, raionul Donduşeni.

Sursa: IPN