ION CEBAN SI VIITORII ”NESPALATI” DIN CHISINAU

Pentru băut, în loc de apă, ne poate pompa la robinete bere sau vin

Autor: Mihai CONȚIU

Vineri, 28 Octombrie, primarul general al Municipiului Chișinău, Ion Ceban, le-a comunicat tuturor celor care l-au ales sau nu l-au ales că, în cadrul Primăriei, Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău (CSEMC) a declarat situație excepțională în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare. Detaliind ce înseamnă această ”situație excepțională”, primarul Ceban ne-a demonstrat că nu este și primarul tuturor locuitorilor Capitalei, ci un soi de contabil și avocat al SA Apă-Canal Chișinău (ACC), căci iată ce a spus!

„În urma majorării tarifului la energie, creșterea cheltuielilor operaționale în urma creșterii indicelui inflației, la finele anului curent, SA Apă-Canal Chișinău (ACC) înregistrează un deficit de peste 400 de milioane de lei, iar pentru anul 2023, deficitul se ridică la valoarea de 700 de milioane de lei.

Situația financiară a întreprinderii înregistrează indici negativi, astfel că, în prezent, este în imposibilitate de a achita energia electrică și toate plățile salariale, iar în lipsa unei măsuri de ajustare a tarifului, societatea se află în imposibilitate de a livra apă către consumatori”.

Să te crucești, nu alta! Oameni buni, aici e vorba despre aprovizionarea cu apă a locuitorilor Capitalei Țării, care este absolut vitală. De ce trebuie să-i intereseze pe oameni problemele manageriale ale ACC? Care-i rostul ACC și al primarului? Odată cu acest anunț, Ceban ar fi trebuit să ne anunțe că a făcut demersurile necesare și legale pentru demiterea urgentă din funcție a directorului general al SA Apă-Canal Chișinău, Irina Gutnic, pentru incompetență. Despre incompetența primarului aflăm chiar din informația livrată, cu o zi înainte, de către șefa ACC consilierilor municipali, care a spus:

”Apă-Canal Chișinău se confruntă cu dificultăți, ca urmare a semnării, în anul 2013, a unor acorduri de împrumut cu BERD și BEI, fiecare în valoare de 24 de milioane de Euro, în niște condiții care sunt irealizabile pentru întreprindere. Două din cele mai importante condiții care au fost impuse de bănci și care sunt imposibil de realizat de către operator sunt: ajustarea tarifului (care nu depinde de ACC și este doar de competența regulatorului), iar a doua condiție este deținerea pe conturile întreprinderii blocate permanent a sumei de 2 milioane de euro.

Totodată, din 2015, Apa-Canal a început plățile pentru rambursarea creditului, plăți care nu aveau nici o acoperire în tarif. (…) Condițiile impuse de bănci nu puteau fi respectate din start de Apă-Canal Chișinău, iar aceasta a condus la situația financiară în care se află astăzi societatea”. În consecință, Irina Gutnic, a declarat că „există risc major de sistare a aprovizionării orașului cu apă și canalizare”. „Dacă la energie electrică și gaze naturale există alternativă, la apă, alternativă nu există. Există alternativa tarifului pe măsura costurilor suportate”.

După cum observați, problemele ACC sunt cunoscute încă din anul 2013. În aceste condiții, pentru primarul Ceban, aceste probleme trebuiau să fie o urgență majoră din chiar clipa în care a fost învestit în funcție. Ce este mai vital pentru locuitorii Capitalei decît apa curentă și canalizarea? Nimic altceva – nici trotuarele reparate, nici pasajele subterane etc., ci apa și sistemul de canalizare!

În contextul dat, CSEMC a pus în sarcina SA Apă-Canal Chișinău să perfecteze și să prezinte Consiliului Municipal Chișinău proiectele de decizie privind cesiunea Contractului de finanțare încheiat între SA Apă-Canal Chișinău și BERD, BEI și respectiv, proiectul de decizie privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare și epurare a apelor uzate.

Repetăm: De ce trebuie să-i intereseze pe oameni problemele manageriale ale ACC? Care-i rostul ACC și al primarului? Irina Gutnic ne vorbește despre costurile suportate de către consumatori și care nu acoperă serviciile ACC, dar asta nu e treaba consumatorilor și nu ar trebui să fie și suferința lor. Încă de la numirea ei în funcție, Irina Gutnic ar fi trebuit să comunice cetățenilor doar faptul că urmează să plătească mai mult consumul de apă și pentru canalizare, explicîndu-le care sunt riscurile dacă nu sunt ridicate tarifele. Fiind, după cum ați reținut, o chestiune veche de nouă ani, Irina Gutnic și Ceban au ieșit în fața oamenilor ca să le explice dramatismul situației la care s-a ajuns, pentru care nu au făcut nimic ca să-l prevină – Ceban încă de la preluarea mandatului de primar, iar Irina Gutnic de cînd a fost numită în funcție. Ca o paranteză, am fi curioși să aflăm ce salarii confortabile au Irina Gutnic și ceilalți șefi și șefuleți de la ACC!

În consecință Irina Gutnic, protejată politic, cu siguranță, nu a fost demisă și va conduce pe mai departe ACC, iar Ceban îi va compătimi politic pe locuitorii ”nespălați” ai Chișinăului. Dacă va fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizarea, împuțiciunea care vine de la un cadavru aflat în putrefacție ni se va părea parfum în comparație cu duhoare pe care o va emana întreg Chișinăului. În loc să stăpînească și să prevină această situație împuțită, Ceban și-a concentrat atenția mai mult pe înființarea unui partid, care deja a intrat și el în putrefacție.

La orizont, se întrevăd proteste extrem de dure și rău mirositoare împotriva lui Ceban, căci, în lipsa apei și a canalizării, viitorii protestatari îi vor deversa în fața Primăriei același conținut pe care Usatîi i l-a făcut cadou lui Filat, în fața sediului PLDM, iar acum pe bună dreptate!

Urmîndu-le pilda lui Șor, Ceban și Gutnic poate că vor încerca să-i mituiască pe locuitorii Capitalei, livrîndu-le, în loc de apă, bere sau vin, prin robinete, dar ce vor face cu căcăstoarele?

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26