Intre ei, penalii
Premierul român îl „legitimează” pe oligarhul Plahotniuc
Mihai CONŢIU
Primul ministru al României, Victor Ponta, care este cercetat penal, aflat fiind în vizită la Chişinău, cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova, a făcut un gest care sfidează absolut toate normele decenţei şi rigorilor diplomatice. Este vorba despre faptul că Ponta a avut prima întrevedere (particulară) cu controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc. Ştiţi ce vrea să însemne asta? Prin acest gest, Ponta recunoaşte, neoficial, că stăpînul absolut al Republicii Moldova este Plahotniuc.
Logic ar fi fost ca Ponta, măcar de ochii lumii, să aibă o întrevedere cu preşedintele PD, Marian Lupu, nu cu vicepreşedintele-proprietar al partidului, iar asta doar după ce s-ar fi întreţinut cu omologul lui moldovean, Valeriu Streleţ, şi cu şeful statului. Astfel, cercetatul penal Ponta a coborît stacheta de premier în mocirla oligarhică stăpînită de Plahotniuc. Da, este adevărat că PD este „înfrăţit” cu PSD din România, partid care l-a propulsat pe Ponta în fotoliul de premier, numai că el este doar premier, nu şi preşedinte al PSD din România. A fost nevoit să demisioneze din funcţia de preşedinte al PSD din cauză că este cercetat penal de către DNA, care i-a şi pus sechestru asigurator pe una din casele sale.
Ca să nu fim suspectaţi că am fi cîrcotaşi cu orice preţ, vă oferim cîteva extrase dintr-un articol scris de publicistul român Dan Anghel în Adevărul.ro.
„Ponta a legat prieteşug cu oligarhul Plahotniuc”
„Premierul Victor Ponta, însoţit de o delegaţie formată din miniştri şi consilieri de stat, a vizitat Joi Chişinăul, cu ocazia împlinirii a 24 ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Însă înainte de ceremoniile oficiale din Basarabia, premierul Victor Ponta şi-a făcut timp şi pentru o întîlnire cu controversatul politician şi om de afaceri moldovean Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al PDM, partid pe care îl finanţează şi controlează. „M-am întalnit ieri seară (26 August; n.n.) cu premierul român Victor Ponta, cu care am avut, ca de obicei, o discuţie constructivă şi plăcută. Am vorbit despre sprijinul pe care România îl acordă în mod activ Republicii Moldova şi despre obiectivele comune“, a scris Plahotniuc, pe pagina sa de Facebook, ataşînd şi doua fotografii cu premierul român.
Vlad Plahotniuc este unul dintre cei mai puternici oameni din Republica Moldova, cu o avere estimată la două miliarde de dolari. Printre domeniile preferate se numără mass-media, afaceri cu petrol şi bănci. I se spune Al Capone de Grozeşti sau Cardinalul din Umbră. Activităţile mascate sau la vedere ale lui Vladimir Plahotniuc îl incadrează perfect în sintagma oligarhului modern: misterioase companii off-shore, duble identităţi, control media, cumetrii cu cei mai puternici oameni din stat, filaje în străinătate, procese de şantaj şi ameninţări. Pentru a înţelege cine este Plahotniuc în Moldova şi în spaţiul rusofon, gîndiţi-vă că, în Martie, cînd se ducea spre Vladimir Putin, preşedintele Kîrgîzstanului a avut o escală de patru ore în Republica Moldova. A refuzat să folosească acest timp pentru a se întîlni cu omologul său, Nicolae Timofti, alegînd în schimb să se vadă cu vicepreşedintele PDM.
Relaţia pe care omul de afaceri Plahotniuc o are cu politicianul Plahotniuc este de iubire şi ură: cînd anunţă că iese din toate afacerile pentru a se dedica politicii şi a aduce mult-rîvnita schimbare în Republica Moldova, cînd declară că „trăieşte pentru afaceri“. Oficial, acum este în stadiul în care a renunţat la politică. În urmă cu o lună, Vladimir Plahotniuc şi-a dat demisia din funcţia de deputat, imediat după învestirea Guvernului Streleţ. „Este o decizie personală pe care mi-o asum“, a motivate, succint, omul de afaceri. A fost a doua demisie din Parlament în doar doi ani. Publicaţia Deutsche Welle scrie că aceste demisii nu sunt pur întîmplătoare. „Şi în 2013, şi acum, în 2015, Vlad Plahotniuc s-a retras din Parlament sub presiunea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, care repetă în fiecare interviu şi discurs public că cea mai gravă problemă a Moldovei este corupţia şi condiţionează reluarea finanţării externe a ţării printr-o serie de paşi concreţi în măsură să diminueze amploarea fenomenului“, scrie publicaţaţia germană. (Dan Anghel)
Penal la penal trage
Să reţinem că Ponta s-a întreţinut cu Plahotniuc la sediul Fundației Edelweiss, fondată de oligarh spre a-i manipula pe moldoveni cu pretinsul lui instinct caritabil. Mare făcător di ghini, zic moldovenii! Caritabil pe dracu’, zic românii! După ce şi-a făcut atîta avere tot pe spinarea moldovenilor, pomenile lui pentru nevoiaşi sunt o insultă pentru acest popor.
În discuţiile dintre cei doi, s-a abordat faptul că România va oferi ajutor pentru modernizarea integrală a Institutului Mamei şi a Copilului în cadrul proiectului social "Renaşte Moldova". Ce să înţelegem din asta? Oare penalul Ponta nu cumva doreşte să spele banii românilor prin intermediul Fundației Edelweiss a oligarhului? Vă reamintim că echipa electorală din Republica Moldova a lui Victor Ponta este cercetată penal de către DNA pentru spălarea sumei de 350 de mii de Euro, în campania electorală de alegere a preşedintelui României, bani destinaţi cumpărării de voturi pentru Ponta.
Prin urmare, Ponta ştiind că Plahotniuc este stăpînul Moldovei, că are în subordine absolut toate structurile judiciare şi de anchetă penală din această ţară, se poate gîndi că oligarhul îi poate asigura imunitate şi o spălare de bani cît mai rafinată. Specialitatea sa de rider de talie internaţională!
Prin această întrevedere, Ponta a subminat şi compromis jalnic instituţia prim-ministrului României. Practic, a asociat-o Mafiei interlope de stat condusă de Plahotniuc în Moldova. Se spune că, în timpul întîlnirii, „cei doi au discutat despre sprijinul pe care România îl acordă în mod activ Republicii Moldova şi despre obiectivele comune ale acestor două ţări”. Dar ce legătură are Plahotniuc cu toate astea şi care-i rolul lui oficial, în condiţiile în care singura lui funcţie politică este cea de vicepreşedinte al PD? Sau el este cel mai pasionat de „obiectivele comune ale acestor două ţări”? Vedeţi cît de rău pute toată afacerea asta oligarhică transnaţională, care a fost oficializată, la nivel de stat, de către premierul penal Ponta? Nu-mi este ruşine că sunt român, ci îmi este ruşine că şi Ponta este tot român!
Cum să-i mai respecte moldovenii responsabili pe politicienii români care se asociază cu cel mai detestat personaj din Moldova, cu un oligarh care a compromis amarnic parcursul european al Republicii Moldova şi o va face şi pe mai departe de teama justiţiei europene? Dacă pînă acum se vorbea despre statul mafiot dominat de Plahotniuc, acum putem lua în discuţie şi Guvernul român interlop condus de Ponta! Tot în această ordine de idei se vor ţine şi şedinţele comune ale celor două guverne?