Inteligenta artificiala trebuie sa fie reglementata, asigura CEO-ul companiei Google

Inteligenţa artificială (AI) este „prea importantă” pentru a nu fi reglementată, din cauza distrugerilor pe care ar putea să le provoace dacă va rămîne nesupravegheată, a declarat CEO-ul companiei Google, citat de Press Association, scrie agerpres. Potrivit lui Sundar Pichai (CEO-ul Alphabet, grupul ce deţine Google, n.r.), utilizarea corectă a AI are potenţialul de a salva multe vieţi, însă o serie de chestiuni precum „deepfake” şi „utilizările infame ale recunoaşterii faciale” au demonstrat că inteligenţa artificială poate reprezenta în acelaşi timp şi un pericol pentru siguranţa publică.

Într-un articol apărut în Financial Times, Sundar Pichai afirmă că reglementarea tehnologiei este necesară pentru a preveni ca AI să fie influenţată de diverse prejudecăţi, dar şi pentru a proteja siguranţa publică şi intimitatea oamenilor.

„Crescînd în India, eram fascinat de tehnologie. Fiecare invenţie nouă a schimbat viaţa familiei mele în moduri semnificative. Telefonul ne-a scutit de drumuri lungi la spital pentru aflarea rezultatelor analizelor. Frigiderul ne-a permis să pierdem mai puţin timp pregătind mesele, iar televiziunea ne-a permis să vedem actualităţi din lumea largă şi meciuri de crichet pe care, pînă atunci, doar ni le imaginam în timp ce le ascultam la posturile radiofonice pe unde scurte”, a declarat el.

„Acum, a devenit un privilegiu pentru mine să modelez noile tehnologii şi sper că ele vor schimba în bine vieţile oamenilor de peste tot. Una dintre cele mai promiţătoare este inteligenţa artificială”.

„Totuşi, istoria este plină de exemple despre modul în care virtuţile unei tehnologii nu sunt garantate. Motoarele cu combustie internă le-au permis oamenilor să călătorească dincolo de zonele lor de origine, dar au cauzat mai multe accidente. Internetul a făcut posibil să intri în contact cu oricine şi să primeşte informaţii de oriunde, dar a făcut şi mai uşoară răspîndirea dezinformării”.

Sundar Pichai a dat ca exemplu regulamentele companiei Google în domeniul AI, publicate chiar de el, şi a spus că regulile existente – precum GDPR în Uniunea Europeană – ar putea fi folosite ca fundament pentru reglementarea AI.

„Coordonarea internaţională va fi vitală pentru ca viitoarele standarde globale să funcţioneze. Pentru a ajunge acolo, avem nevoie de un acord în privinţa valorilor principale. Companii precum a noastră nu pot pur şi simplu să creeze o nouă tehnologie promiţătoare şi apoi să permită pieţelor să decidă cum să o folosească. Ne revine implicit nouă sarcina de a ne asigura că acea tehnologie este utilizată pentru a face bine şi este disponibilă pentru toţi”, a adăugat CEO-ul Google.

El a mai spus că fiecare gigant din industria internetului doreşte să lucreze cu ceilalţi concurenţi din acest sector pentru a realiza noile regulamente în privinţa AI.

„AI are potenţialul de a îmbunătăţi miliarde de vieţi, iar cel mai mare risc este acela că ar putea să eşueze în acest obiectiv al său. Asigurîndu-ne că inteligenţa artificială este dezvoltată într-o manieră responsabilă şi de care să beneficieze toţi oamenii, atunci putem să inspirăm generaţiile viitoare şi să le facem să creadă la fel de mult în puterea tehnologiei ca şi mine”, a adăugat Sundar Pichai.

Google este unul dintre cei mai proeminenţi dezvoltatori de AI – asistentul său virtual, Google Assistant, se bazează pe această tehnologie –, iar compania americană lucrează la o serie de alte produse, precum automobilele fără şofer, care folosesc AI.

Sundar Pichai a mai spus că regulamentul Google prevede ca firma să nu dezvolte şi nici să folosească inteligenţa artificială în anumite situaţii, inclusiv în cele „care sprijină supravegherea în masă sau care încalcă drepturile omului”.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31