Insula Cailor, o comoara unica a Romaniei
Cu toate că Insula Cailor este unică în România și poate chiar în lume, deși acest lucru nu este sigur, puțini sunt cei care știu despre existența ei și, mai ales, cît de ușor poți ajunge aici, scrie Iulia Kelt în PLAYTECH.RO.
Locurile cu adevărat sălbatice din România pot fi adunate pe degete, numărul acestora micșorîndu-se de la an la an, din pricina „invaziei” omului peste rezervațiile naturale ce ar trebui să fie considerate protejate.
Insula Cailor se află la numai 15 kilometri de orașul Galați, în județul Tulcea, iar frumusețea ei este cu adevărat ruptă din povești. Aici întîlnești cai sălbatici, de unde și numele insulei. Tot aici, ai șanse reale să vezi cormorani, specii diverse de păsări răpitoare, dar și egrete, totul într-un cadru mirific.
Denumită și Ostrovul Cailor, poți ajunge pe insulă cu ajutorul unei ambarcațiuni, direct din Galați. Dacă nu ai una, nu este nici o problemă. Este suficient să ajungi în imediata apropiere a Palatului Navigației pentru a obține o cursă directă pînă acolo. La destinație te va duce Viorel Gagu, singurul om din Galați care s-a gîndit să facă din pasiunea sa o afacere.
De altfel, se poate spune că în acest oraș este mare nevoie de oameni ca el, de vreme ce autoritățile locale nu fac nimic în acest sens, în ciuda frumuseții Dunării, dar și a oportunităților care ar putea fi valorificate.
„Povestea insulei Cailor pleacă din comuna Grindu judeţul Tulcea, unde, acum zeci de ani în urmă, localnicii traversau Primăvara caii cu lotcile şi îi lăsau pe insula, ca apoi Toamna tîrziu să-i recupereze. Însă, la un moment dat, aceștia nu au mai fost luaţi şi s-au sălbăticit pe insulă, s-au înmulţit, au mai şi murit, dar s-au adaptat. Pe perioada Iernii, mănîncă scoarţă de copac pentru a supravieţui”, a spus Viorel Gagu, citat de adevărul.ro.
Iar dacă te întrebi cum reușesc caii să supraviețuiască aici, răspunsul este unul destul de simplu: se hrănesc cu coajă de copac, dar și cu buruienile care cresc pe această insulă. Pînă la urmă, orice ființă are capacitatea de a se adapta.