INSTRUCTIUNI: CINE ESTE ELIGIBIL PENTRU INDEMNIZATIA DE SOMAJ SI CUM O POATE PRIMI

La data de 1 aprilie 2020 Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea pentru instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor în perioada stării de urgență. Astfel, în perioada stării de urgență persoanele care sînt înregistrate la Agenția forței de muncă și au statut de șomer, vor beneficia lunar de ajutor de șomaj în cuantum de 2775 lei. Deputatul socialist, Vladimir Odnostalko, a explicat pe pagina sa de pe o rețea de socializare cine este eligibil pentru indemnizația de șomaj și cum o poate primi

Suma lunară de 2775 lei se acorda persoanelor neangajate în cîmpul muncii, indiferent dacă au sau nu stagiu de cotizare realizat.

Prin urmare, pentru a beneficia de ajutor de șomaj în cuantum de 2775 lei persoana trebuie:

- să nu fie angajat în cîmpul muncii;

- să depună cerere la subdiviziunea teritorială de ocupare a forței de muncă.

- să fie deja beneficiar de ajutor de șomaj .

La cererea privind acordarea ajutorului de șomaj se anexeaza:

- copia actului de identitate;

- copia diplomei de studii;

- declarație pe propria răspundre că persoana nu este angajată în cîmpul muncii.

Formularul de cerere poate fi obținut:

- de la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă;

- de pe site-ul agenției nationale pentru ocuparea forței de muncă.

Cererea, împreună cu actele poate fi completată, semnată și transmise subdiviziunii teritoriale pentru ocuparea forței de muncă: personal, prin poșta sau prin email.

Poate beneficia de ajutor de șomaj, acordat în perioada stării de urgență:

- persoana revenită de peste hotarele Republicii Moldova;

- persoana ne angajată în cîmpul muncii în Republica Moldova, dar care nu s-a aflat la evidența Agenției pentru ocuparea forței de muncă..

În cazul în care persoana este deja beneficiară a ajutorului de șomaj, iar cuantumul sumei acordate este mai mic de cît 2775 lei, în perioada stării de urgență persoana va beneficia anume de 2775 lei, fiindu-i achitată diferența, din oficiu. Adică persoana nu trebuie să se prezinte la Agenția pentru ocuparea forței de muncă.

 

ATENțIE!!!

Noile prevederi se referă la persoanele care:

- se înregistreaza la Agenția pentru ocuparea forței de muncă în perioada stării de urgență;

- sînt înregistrate la Agenția pentru ocuparea forței de muncă, dar suma ajutorului de șomaj este mai mică de 2775 lei.

 

Suma ajutor

Ajutorul de șomaj mai mare de 2775 lei nu va fi diminuată pentru șomerii aflați în evidență și pentru care ajutorul de șomaj a fost stabilit din valoarea salariului.

Ajutorul de șomaj va fi calculat de Casa Națională de Asigurări Sociale și va fi plătit pentru luna precedentă. Beneficiarul ajutorului de șomaj se oferă prin intermediul prestatorilor de servicii de plată desemnați, prin cerere, de către beneficiar (oficiu poștal, cont bancar).

Cuantumul de 2775 lei reprezintă echivalentul salariului minim garantat în sectorul real.

O altă măsură asumată de Guvern ține de ajutorul social care se acordă în temeiul Legii nr. 133/2008

În perioada stării de urgență, începînd cu luna aprilie 2020, venitul lunar minim garantat va constitui 1300 lei și nu 1107 lei.

Ajutorul social se acordă familiilor defavorizate, fiind calculat venitul global mediu lunar al familiei.

Pentru a beneficia de ajutor social, membrii adulți ai familiei se încadrează în cel puțin una din următoarele categorii:

- nu au atins vîrsta necesară de pensionare;

- sînt persoane încadrate în diferite grade de dizabilitate;

- sînt șomeri înregistrați la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă;

- se află în perioada dintre săptămîna a 30-a de sarcină și săptămîna a 12-a după nașterea copilului;

- îngrijește de un membru al familiei ce nu se poate îngriji de sine stătător.

De asemenea, persoanele/familiile de ajutor social al cărui drept de a beneficia de ajutor social expiră în perioada stării de urgență, vor continua să beneficieze de ajutorul social, inclusiv în perioada stării de urgență.

În cazul în care, în perioada stării de urgență, persoana nu poate prezenta actele confirmative privind veniturile, componența familiei, date privind terenurile agricole, etc., atunci depune o declarație pe propria răspundere, menționînd că datele prezentate sînt veredice.

Cererea pentru acordarea ajutorului social, actele necesare sau declarația pe propria răspundere se prezintă asistentului social comunitar.

 

ATENȚIE!!!

Familiile cu copii, care sînt beneficiare a ajutorului social, vor beneficia de majorarea cuantumului minim garantat de la 50% la 75% pentru fiecare copil și anume, de la 553 lei la 975 lei. Această măsură este una cu caracter continuu, adică va fi aplicată și după ridicarea stării de urgență.