Inflația produce jale în Turcia
Rata inflației în Turcia a accelerat în Septembrie, ajungînd la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, pe fondul costurilor mai ridicate cu energia şi alimentele, arată datele publicate de Institutul de Statistică, transmit DPA şi Bloomberg.
În Septembrie, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 61,53%, faţă de un nivel de 58,94% în August. Este cel mai ridicat nivel din Decembrie 2022, cînd inflaţia s-a situat la 64,27%. Analiştii se aşteptau la o inflaţie de 61,6% luna precedentă.
Deprecierea monedei naţionale pune presiune pe preţuri, într-un moment în care Guvernul adoptă diverse măsuri, inclusiv majorarea salariului minim, şi analizează creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor.
Preţurile la alimente şi băuturi non-alcoolice au crescut cu 75,14%, iar tarifele pentru hoteluri, cafenele şi restaurante au urcat cu 92,48%. Costurile cu sănătatea au înregistrat o expansiune de 79,79%, iar cele cu locuinţa un avans 20,16%.
În ritm lunar, rata inflaţiei în Turcia a crescut în Septembrie cu 4,75%, faţă de un avans de 9,09% în August.
"Ne aşteptăm ca inflaţia să atingă un nivel de vîrf, de 70%, în trimestrul doi din 2024, înainte de o decelerare a preţurilor de consum, spre 40%, pînă la finalul anului", a declarat economistul Selva Bahar Baziki.
Din Iunie, cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat cu circa 30%, aproape de 100 de dolari. Turcia este un mare importator de energie iar estimarea realizată de Banca Centrală privind preţul anual mediu barilului de ţiţei este în prezent de 79,4 dolari.
"Ţinînd cont de tendinţa de creştere a preţurilor petrolului, campania Băncii Centrale de înăsprire a politicii monetare ar putea duce dobînzile la un nivel mai ridicat decît s-a prevăzut iniţial", a apreciat economistul Erol Gurcan de la Yatirim Finansman.
Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobînda de politică monetară
Luna trecută, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobînda de politică monetară mai mult decît estimau analiştii, un semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflaţiei.
La cea de-a patra şedinţă de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobînda de referinţă de la 25% pînă la 30%. Majoritatea economiştilor estimau o majorare pînă la 27,5%.
Politica Băncii Centrale a Turciei "va fi întărită suplimentar, cît de mult va fi necesar, într-un mod treptat şi în timp util, pînă la o îmbunătăţire semnificativă a perspectivelor inflaţioniste", a informat instituţia într-un comunicat. Analiştii se aşteaptă ca pînă la finalul anului dobînda să ajungă la 35%.
A patra majorare în tot atîtea luni "nu va fi probabil suficientă să-i convingă pe investitori că inflaţia va fi adusă sub control. Ne aşteptăm la noi majorări ale dobînzilor înainte de finalul anului", a apreciat James Wilson, analist la ING.
În ultimii doi ani, lira s-a depreciat cu aproape 70%, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a demis patru guvernatori la Banca Centrală a Turciei în patru ani şi a făcut presiuni pentru reducerea dobînzii, în pofida inflaţiei ridicate, care a depăşit 85% anul trecut.