IN AUGUST-SEPTEMBRIE SE ASTEAPTA UN NOU VAL DE COVID-19

În august-septembrie, se așteaptă o creștere a numărului de infectări cu COVID-19, din cauza variantei Delta, dar și variantei noi Lambada a virusului, care este foarte contagioasă și poate provoca forme grave și decese. Vaccinarea este cea mai eficientă cale de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, a cazurilor grave și foarte grave și a deceselor, a declarat astăzi Angela Paraschiv, medic-epidemiolog, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la o conferință de presă.

Riscul de infectare cu noile tulpini este foarte ridicat, întrucît este perioada estivală și oamenii călătoresc în număr mare, inclusiv peste hotarele țării. O bună parte a cazurilor noi de infectare în Republica Moldova sînt de import. Situația privind infectarea cu noile tulpini este alarmantă în Rusia, a menționat Angela Paraschiv.

Totodată, Denis Cernelea, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a subliniat că, printre statele europene, cea mai mare rată de infectare se înregistrează și în Grecia, Olanda, Portugalia, Marea Britanie.

Potrivit responsabilului de la MSMPS, în ultimele șapte zile, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 în Republica Moldova a crescut cu 22 la sută, față de săptămîna precedentă. 45 la sută dintre cazuri s-au înregistrat în regiunea transnistreană a țării. În prezent sînt spitalizați cu noul coronavirus 179 de persoane, dintre care 75 sînt în stare gravă și extrem de gravă.

Pînă acum, cu prima doză de ser anti COVID-19 a fost imunizată 14,5 la sută din populația Republicii Moldova, iar cu ambele doze – 9,16 la sută. Datele nu includ și numărul cetățenilor moldoveni care s-au vaccinat în străinătate. Rata de vaccinare în rîndul angajaților din sănătate este de peste 90 la sută, iar în rîndurile salariaților din educație – de 55 la sută.

Veaceslav Guțu, medic-epidemiolog, a specificat că 0,08 la sută dintre persoanele vaccinate au făcut boala. Vaccinul AstraZeneca a fost asimilat în proporție de 83 la sută, Pfizer – de 99,9 la sută, Sinopharm – 11,9 la sută, iar Sinovac – 62 la sută. Epidemiologul a relevat că există o reticență privind vaccinarea anti-COVID-19 în rîndurle persoanelor cu vîrste cuprinse între 18 și 40 de ani.

Sursa: IPN