IN 8 SI 9 MAI, ZIUA VICTORIEI SI ZIUA EUROPEI, MARILE SARBATORI EUROPENE

De ce finalul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa este marcat la două date diferite şi cum a ajuns aventura europeană de la un acord care privea cărbunele şi oţelul, la Uniunea Europeană şi la Premiul Nobel? În 8 şi 9 Mai sînt sărbătorite Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi în 9 Mai Ziua Europei. La începutul lunii Mai 1945, după aproape 6 ani de război devastator, Germania nazistă capitula necondiţionat în faţă trupelor aliate şi se sfîrşea astfel războiul în Europa. Oficial, cel de Al Doilea Război Mondial s-a încheiat însă la 2 Septembrie 1945, odată cu capitularea Japoniei, după folosirea bombelor atomice americane la Hiroshima şi Nagasaki, în 6 şi 9 August.

Războiul a costat viaţa a peste 60 de milioane de oameni, aproximativ 3 % din populaţia de atunci a lumii, şi mai mulţi bani şi resurse decît toate celelalte războaie la un loc: 1.000 de miliarde de dolari, la valoarea din 1945. Urmările războiului, inclusiv schimbările geopolitice, culturale şi economice, au fost fără precedent. Reconcilierea între foştii inamici din Europa venea 5 ani mai tîrziu, în 9 Mai 1950, cînd, printr-o celebra declaraţie a ministrului francez de Externe Robert Schuman, se punea temelia construcţiei europene care unea oameni şi naţiuni printr-un obiectiv comun, o comunitate de interese paşnice. Acesta este motivul pentru care liderii europeni au decis, în 1986 la summitul de la Milano, ca ziua de 9 Mai să fie serbată ca „Zi a Europei”. Sfîrşitul războiului mai este sărbătorită în 9 Mai în cele mai multe ţări din Estul Europei şi în state care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii, în timp ce Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele părţi din Germania Ziua Victoriei este sărbătorită în 8 Mai. Sînt şi state care sărbătoresc Ziua Victoriei în 5 Mai.

Dar de ce această diferenţa de dată şi cînd a capitulat de fapt Germania nazistă?

Actul prevedea ca ostilităţile să se încheie la 8 Mai la ora 23.01 şi a fost semnat de către generalul Alfred Jodl, şeful operaţiunilor Statului Major german. Generalul american Bedell-Smith, şeful Statului Major aliat, şi generalul Susloparov, şeful misiunii militare sovietice în Franţa, au contrasemnat documentul, la fel ca şi generalul francez Sevez, invitat în ultimul minut să semneze ca martor. Totul nu a durat decît cîteva minute.

Actul l-a înfuriat pe Stalin care dorise o capitulare în capitala Reichului învins şi ocupat de Armata Roşie. De aceea, la 9 Mai 1945, la ora 00.16, la Berlin, un oraş în ruine, feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului semna capitularea germană la sediul Statului Major al armatei sovietice. Amiralul von Friedeburg, din cadrul Kriegsmarine, şi generalul Stumpff pentru Luftwaffe au semnat şi ei documentul, la fel şi mareşalul sovietic Jukov, în numele lui Stalin, şi mareşalul britanic Tedder, pentru Eisenhower. Generalul american Spaatz şi generalul francez de Lattre au semnat ca martori. La ora 15.00 a zilei de 8 Mai, Truman, Churchill şi De Gaulle au anunţat oficial victoria, dar în Uniunea Sovietică, datorită diferenţei de fus orar, vestea capitulării a ajuns în dată de 9 Mai, această dată fiind proclamată Ziua Victoriei. Acesta este motivul pentru care aliaţii occidentali au sărbătorit Ziua Victoriei în Europa în 8 Mai, iar Uniunea Sovietică a sărbătorit Ziua Victoriei împotriva fascismului pe 9 Mai.

În Germania de Est ziua de 8 Mai a fost sărbătorita ca Ziua Eliberării, între 1950 şi 1966. Între 1975 şi 1990 ziua de 9 Mai a fost sărbătoare oficiala. Din 2002 doar unul dintre landuri mai marchează Ziua Victoriei, în ziua de 8 Mai. În Ţările Baltice, după desprinderea de URSS, sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost marcat în 8 Mai.

În Rusia, 1990 a fost anul ultimei parade la care au participat tancuri, de atunci accentul sărbătoririi fiind pus în special pe aspectul istoric al comemorării şi omagiul adus foştilor combatanţi. În 1995, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste, preşedintele Boris Elţîn a reconstituit în mod simbolic o paradă, însă fără echipamente grele. În 2007, Vladimir Putin a decis revenirea la formatul de dinainte de 1990, în urmă "afluxului de cereri ale veteranilor şi societăţii civile care îi solicitau să restabilească parada din epoca sovietică".