IN 2020, 17% DIN ENERGIA CONSUMATA DE MOLDOVENI VA FI REGENERABILA

A fost deschisă Săptămîna Europeană a Energiei Durabile în Republica Moldova. Cu acest prilej, Prikka Tapiola, ambasadorul UE în RM a ținut să precizeze că acest eveniment este sărbătorit în Moldova pentru a treia oară, iar „ideea care stă la baza acestei săptămîni este creare și identificarea unor idei pentru care ar găsi noi idei de energie sustenabilă, ca aceasta să devină mai accesibilă pentru sociteate”.

În perioada 13-19 iunie, la Chișinău, participanții vor avea acces liber la conferințe, discuții publice, energy quiz-uri, expoziții de tehnologii eco, concert, activități pentru toate vîrstele și informații utile despre energia verde. Toate vor avea loc în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfînt”.

Tapiola a mai menționat că această săptămînă e și „o oportunitate să vedem ce s-a făcut în ultimul an în această direcție”.

Viceministrul Economiei din RM, Valeriu Triboi, a completat că „ne-am luat angajamentul ca către 2020, 17% din energia folosită de moldoveni să fie regenerabilă”.

Săptămîna Europeană a Energiei Durabile a fost lansată în 2006, ca o inițiativă a Comisiei Europene, care adună sute de organizații și persoane fizice din Europa, cu scopul de a răspîndi cele mai bune practici, de a inspira prin idei inovatoare pentru a contribui la atingerea obiectivelor UE 2020 - privind clima și energia, privind emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența energiei, precum și sursele de energie regenerabilă.

Sursa: Agora.md