IGOR DODON, VIZITA DE LUCRU IN RAIONUL STRASENI

Preşedintele s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii SRL „Codru-ST” din satul Zamciogi

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii agricole SRL „Codru-ST” din satul Zamciogi, raionul Strășeni.

Gospodăria funcționează din anul 1992, iar în prezent activează circa o sută de persoane. Pe o suprafață de aproximativ 450 de hectare sînt cultivate cereale, iar pe 225 de hectare – fructe și pomușoare. Aceasta dispune de tehnică agricolă și un depozit frigorific pentru păstrarea fructelor.

Șeful statului a salutat agricultorii și le-a adresat mulțumiri pentru eforturile depuse în vederea asigurării securității alimentare a țării. Igor Dodon i-a informat despre lansarea programului de stat care prevede susținerea agriculturii.

 

În vizită la grădinița „Lăstărașși Casa de cultură din satul Drăgușeni

În satul Drăgușeni, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vizitat grădinița „Lăstăraș”, sediul căreia a fost reparat în anul 2018 din surse financiare alocate din bugetul de stat și din donații. Grădinița este prevăzută pentru 60 de copii din trei categorii de vârstă, începând cu cea de creșă.

Instituția preșcolară este pregătită pe deplin să fie deschisă după finalizarea regimului stării de urgență în sănătate publică, urmând să fie respectate cu strictețe regulile sanitare.

Administrația grădiniței l-a asigurat pe Igor Dodon că instituția este dotată cu toate cele necesare pentru procesul educațional, dar există necesitatea unui calculator și dotarea terenului de joacă pentru copii.

În același sat, Președintele țării a vizitat Casa de cultură care este în proces de reparație capitală. Costul total al lucrărilor constituie 3,4 milioane de lei, dintre care 2,5 milioane sînt prevăzute în acest an. Celelalte mijloace urmează să fie identificate. Șeful statului a asigurat administrația locală că va acorda asistența necesară astfel încît lucrările de reparație să fie finalizate.

 

Şeful statului a vizitat mănăstirea de lîngă satul Țigănești

Președintele țării, Igor Dodon, a vizitat mănăstirea de lîngă satul Țigănești, raionul Strășeni. În prezent, pe teritoriul acesteia sînt trei biserici: Adormirea Maicii Domnului (a fost construită în anul 1725, apoi a fost reorganizată și reconstruită de cîteva ori), Sfîntul Nicolae (1868) și Biserica în cinstea icoanei Maicii Domnului „Izvorul Tămăduitor” (2009).

Actualmente, complexul monahal reprezintă un ansamblu de arhitectură unic, care a devenit și Parc Național. Acest loc a devenit o atracție pentru turiștii doritori de a admira peisajul, dar și de a vizita biblioteca impresionantă unde sînt depozitate cărţi vechi de peste o sută de ani.

Șeful statului a discutat cu arhimandritul Irinarie despre problemele actuale ale mănăstirii. Președintele țării a promis ajutor în finalizarea lucrărilor de construcție a unui hotel cu capacitatea de 50 de locuri pentru pelerini și pentru reparația acoperișului chiliilor în care trăiesc călugării. Igor Dodon s-a rugat pentru pace în țară și pentru bunăstarea poporului nostru.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova