IGOR DODON INTREPRINDE O VIZITA DE LUCRU IN RAIOANELE STEFAN VODA SI CAUSENI

Președintele, Igor Dodon, se află într-o vizită de lucru în raioanele Ștefan Vodă și Căușeni. Șeful statului a fost deja la două gospodării agricole din satul Brezoaia, Ștefan Vodă, care se ocupă de cultivarea culturilor cerealiere și a plantațiilor multianuale.

Liderul unei întreprinderi, Iurie Șumleanschii, a spus că deși seceta a afectat culturile cerealiere din prima grupă, ploaia din aceste zile le dă optimism că roada va fi mult mai bună.

Cea de-a doua întreprindere are o suprafață de 126 ha de livezi de cireși, prune și caise. Originar din Azerbaidjan, conducătorul Husein Daudov spune că este mulțumit de afacerea pe care o are în Moldova, de condițiile în care activează și de oamenii care muncesc cot la cot.

Șeful statului a mers și la Stația de captare a apei din satul Cioburciu, care face parte din sistemul centralizat de irigare ”Masivul Căușeni”. Ca mărime și după capacități, stația este pe locul doi din țările CSI. Dată în exploatare la finele anului 1989, acum stația nu funcționează din cauza cheltuielilor mari pe care le suportă.

Președintele a declarat că în condițiile secetei cu care deseori se confruntă Moldova, trebuie de identificat cele mai bune soluții pentru a dezvolta sistemele de irigare în beneficiul agricultorilor.

 

Încă doi veterani au primit distincția supremă „Ordinul Republicii”

În cadrul vizitei de lucru în raionul Ștefan Vodă, Președintele Igor Dodon a depus flori la Monumentele eroilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei din satele Purcari și Brezoaia. De asemenea, șeful statului a mers în vizită la doi veterani pentru a-i felicita cu ocazia Zilei Victoriei, marcate recent.

"Stețenco Constantin din satul Purcari a ajuns la onorabila vîrstă de 94 de ani. În 1944 a fost chemat pe front în rîndurile Armatei Roșii. A participat în luptele pentru eliberarea Poloniei, Austriei, Ungariei, Cehoslovaciei și a ajuns pînă la Berlin. Pe parcursul perioadei sovietice și după a fost decorat cu diverse distincții.

Ulterior, am mers la Pavlicenco Serghei din localitatea Olănești, născut în 1925. A luptat pe teritoriul Germaniei, fapt pentru care a fost decorat cu mai multe odine și medalii. După război a muncit în colhozul din sat", a scris Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

Șeful statului i-a felicitat călduros pe ambii veterani și le-a dorit multă sănătate și un cer senin deasupra capului. Totodată, în semn de preţuire a bărbăţiei, curajului şi spiritului de sacrificiu manifestate pe cîmpul de luptă, președintele le-a conferit cea mai înaltă distincție de stat – „Ordinul Republicii”.