IGOR DODON A VIZITAT RAIOANELE CEADIR-LUNGA SI TARACLIA

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Irina Vlah, bașcanul Autonomiei Găgăuze, au vizitat spitalul raional din Ceadîr-Lunga, unde, pînă nu demult, situația epidemiologică era gravă din cauza identificării unui focar de infecție cu COVID-19.

În prezent, aici se tratează 39 de pacienți diagnosticați cu coronavirus; de la începutul epidemiei, în raionul Ceadîr-Lunga s-au infectat 549 de persoane.

Igor Dodon a adresat mulțumiri personalului spitalului pentru eforturile depuse în combaterea răspîndirii virusului și a transmis administrației Diplomele de Onoare ale Președintelui, destinate celor mai buni lucrători.

De asemenea, șeful statului a informat medicii despre faptul că astăzi, la ședința Parlamentului, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea pentru mai multe programe social-economice importante, primul dintre care este majorarea graduală de două ori a salariilor pentru toți lucrătorii medicali din țară. Președintele a specificat că prima majorare, cu 30%, va avea loc deja la 1 septembrie.

***

În orașul Ceadîr-Lunga, Președintele țării a vizitat întreprinderea regională SRL „TransTest”, care a fost fondată acum 15 ani, inițial – ca centru de testare a mijloacelor de transport. Doi ani mai tîrziu, aici a fost lansată producerea semințelor de floarea soarelui și de dovleac, arahide, migdale, fistic ș.a. De asemenea, a fost lansată o linie de producere a foilor de lavaș.

La întreprinderea respectivă activează 130 de persoane, volumul de producție depășește 50 milioane de lei. Produsele sînt comercializate cu succes pe piața internă, precum și exportate în Romînia.

Totodată, Igor Dodon s-a familiarizat cu activitatea filialei Zonei Economice Libere „Valcaneș” („Vulcănești”), care se află în orașul Ceadîr-Lunga. Decizia cu privire la deschiderea filialei cu suprafața totală de 42 ha a fost luată în anul 2017, iar în anul curent, autoritățile locale au acordat primele 15 ha, celelalte terenuri urmînd să fie oferite în timpul apropiat. Se preconizează ca deja în primăvara – vara anului viitor, primul rezident al Zonei Economice Libere va putea să-și înceapă activitatea.

***

La Ceadîr-Lunga, Președintele țării, Igor Dodon, a inspectat lucrările de construcție a Centrului cultural-educațional, edificat cu suportul Fundației „Heydar Aliyev”, în baza înțelegerilor Președintelui Republicii Moldova cu Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, în cadrul întrevederii de la Baku, din luna iunie 2017.

Suprafața totală a edificiului constituie două mii de metri pătrați, volumul investițiilor din partea guvernului azer este de 1,3 milioane de euro. Lucrările de construcție urmează să fie finalizate aproximativ peste trei luni.

Șeful statului a adresat mulțumiri Ambasadorului Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, E.S. Gudsi Osmanov, prezent la întrevedere și conducerii Republicii Azerbaidjan pentru contribuția considerabilă în dezvoltarea socială și culturală a Găgăuziei, fapt care demonstrează nivelul înalt al relațiilor dintre țările noastre. Se preconizează ca festivitatea de inaugurare a Centrului cultural-educațional să se desfășoare cu participarea Președinților ambelor state, în termenii stabiliți.

***

După Autonomia Găgăuză, șeful statului a mers în raionul vecin, Taraclia, în satul Valea Perjei, unde activează două întreprinderi agricole.

SRL „Transaidar” activează de șapte ani și se ocupă de cultivarea mai multor culturi agricole, în primul rînd a cerealelor, pe o suprafață totală de 2300 hectare. Datorită utilizării tehnologiilor moderne de producție gospodăria obține recolte bogate.

SRL „Aviton Agro” a fost înființată în baza fabricii de păsări din satul Valea Perjei. Aici cresc 220 mii de găini ouătoare. Anual, se vînd 42 milioane de ouă. Întreprinderea dispune de 1900 hectare de semănături, pe care se cultivă culturi cerealiere, tehnice și furajere.

Igor Dodon i-a salutat pe agricultori și i-a informat că astăzi, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea pentru mai multe amendamente importante la buget, care prevăd inclusiv susținerea financiară a agriculturii.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova