Iadul declanșat în Ucraina de noua bombă teleghidată a Rusiei

Rusia a început să folosească o puternică bombă aeriană care a decimat apărarea ucraineană şi a înclinat balanţa pe linia frontului. A făcut acest lucru transformînd o armă de bază din epoca sovietică într-o bombă teleghidată, care poate provoca un crater de cincisprezece metri lăţime, relatează CNN.

Bomba FAB-1500 este, în esenţă, o armă de 1,5 tone, din care aproape jumătate este compusă din explozibili puternici. Ea este lansată de sus, de pe avioane de vînătoare, de la o distanţă de 60-70 de kilometri, ceea ce este în afara razei de acţiune a multora dintre mecanismele ucrainene de apărare aeriană. FAB-1500 este un alt exemplu al modului în care Rusia îşi duce războiul în Ucraina, provocînd distrugeri masive înainte de a încerca să cucerească un teritoriu, notează CNN.

Videoclipuri recente de pe liniile de luptă din regiunea Doneţk au ilustrat puterea imensă a acestor bombe, deoarece au lovit centrale termice, fabrici şi blocuri turn, locuri de unde ucrainenii îşi coordonează, în general, apărarea.

FAB-1500 este dirijată spre ţintă printr-un sistem de ghidare şi aripi detaşabile care îi permit să planeze spre ţintă. Joseph Trevithick, care a scris despre dezvoltarea bombei pentru TheWarZone, spune că acestea "oferă pentru multe dintre avioanele tactice ale Rusiei o nouă opţiune de lovitură, mult mai distructivă, care îi ajută pe piloţi să stea mai departe de apărarea inamicului".

Un soldat din cadrul Brigăzii 46 Aeromobile din Ucraina aflat în oraşul Krasnohorivka din Doneţk, pe linia frontului, a declarat, pentru CNN, săptămîna trecută, că, anterior, ruşii bombardau doar cu artilerie. "Acum, orcii (ruşii) au ocupat oraşul mai agresiv şi au început să folosească mijloace ale forţelor aeriene, în special FAB-1500. De ce folosesc FAB-1500? Pentru că pagubele produse de acesta sunt foarte grave. Dacă supravieţuieşti, garantat vei avea o contuzie", a explicat soldatul ucrainean. "Pune multă presiune asupra moralului soldaţilor. Nu toţi băieţii noştri pot rezista. Deşi erau mai mult sau mai puţin obişnuiţi cu FAB-500 pînă acum, FAB-1500 este un Iad", a spus ucraineanul.

Utilizarea bombelor FAB a devenit un element esenţial în ofensiva rusă din regiunea Doneţk, în special pentru a pune la pămînt apărarea ucraineană din Avdiivka şi din jurul acestui oraş, care a căzut în Februarie.

"În ajunul şi în timpul bătăliei de la Avdiivka, au fost lansate sute de bombe aeriene în cîteva zile. Au fost folosite 250 de astfel de bombe în direcţia Avdiivka în doar 48 de ore", a declarat, pentru CNN, Iuri Ihnat, purtătorul de cuvînt al forţelor aeriene ucrainene.

FAB-1500 este cea mai puternică dintr-o familie de "bombe stupide" din epoca sovietică, care acum este transformată la o uzină de lîngă Moscova într-o versiune ieftină, dar puternică, a unei rachete.

Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute (RUSI) din Londra, a explicat că, "în timp ce fabricarea kiturilor de planare este mai elaborată, pachetul exploziv de bază este ceva ce au în număr foarte mare".

Aşadar, ruşii au o putere de foc foarte mare pe care o pot aduce asupra apărării fixe, crescînd numărul victimelor ucrainene, deşi nu suficient de mult încă pentru a schimba în mod fundamental liniile de front, scrie CNN.

"Aceasta nu este o transformare ieftină sau rapidă, dar totuşi este mult mai puţin decît milioanele de dolari cît costă o rachetă. Sunt cîţiva bănuţi în comparaţie cu o rachetă", arată Ihnat.

Bloggerii militari ruşi au început să facă referire la această armă în Septembrie anul trecut, cînd era testată precizia acesteia. Canalul de Telegram Fighterbomber a notat că, "după multe luni de încercări şi erori", un FAB-1500 şi-a atins "cu precizie" pentru prima dată "ţinta de luptă". Fighterbomber, care este apropiat de Armata rusă şi are aproape o jumătate de milion de abonaţi, a susţinut că kitul de planare nou dezvoltat a crescut raza de acţiune a bombelor. De asemenea, a afirmat că FAB-1500 a avut o precizie de cinci metri.

De cîteva săptămîni, atît surse ucrainene, cît şi ruseşti vorbesc despre utilizarea masivei bombe în Herson, în Sud, şi în Harkov, în Nord.

În Ianuarie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a fost văzut vizitînd uzina KTRV – un important producător de armament – din regiunea Moscovei, fiindu-i arătate aripile dezvoltate pentru bombă. Potrivit înregistrării video a Ministerului, compania a declarat că a dezvoltat o muniţie de "înaltă precizie" care transformă vechile bombe cu cădere liberă în arme care să planeze pînă la ţintă. Directorul uzinei i-a raportat cu mîndrie lui Şoigu că productivitatea a crescut cu 40%, deoarece a trecut la producţia non-stop, 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7.

Bombele FAB convertite pot fi folosite doar împotriva ţintelor fixe, dar în războiul de uzură din Est principalele poziţii ucrainene sunt în general cunoscute de ruşi.

Avioanele ruseşti care expediază aceste bombe nu sunt totuşi invulnerabile. Forţele aeriene ucrainene au afirmat că au doborît mai multe avioane de luptă Su-34 în ultimele săptămîni. Dar marea parte a apărării antiaeriene ucrainene nu are raza de acţiune necesară pentru a lovi avioane aflate la o distanţă de 70 de kilometri.

"Apărarea noastră aeriană este din ce în ce mai puternică, dar încă nu avem suficientă. Scopul lor nu este doar de a lovi poziţiile noastre din prima linie, bombele planate ghidate zboară mai departe, în spatele apărătorilor noştri, pentru a lovi posturile de comandă din spate, proviziile din spate, muniţia şi aşa mai departe", a declarat Ihnat pentru CNN. "Bombardierele Su-35 şi Su-34 ale aviaţiei de atac nu se apropie atît de mult pe cît şi-ar dori. Totuşi, dacă am avea mai multă apărare aeriană cu rază lungă de acţiune, am fi capabili să doborîm aceste avioane mai departe (de liniile noastre de front)", a adăugat purtătorul de cuvînt ucrainean.

Justin Bronk de la RUSI spune că dezvoltarea bombelor planate le-a oferit ruşilor o modalitate de a-şi folosi mai eficient forţa aeriană tactică, după rolul limitat al acesteia în prima fază a războiului. Complexul Patriot al SUA este cam singura apărare care are raza de acţiune necesară pentru a contracara ameninţarea, dar ucrainenii au un număr limitat, iar aprovizionarea cu rachete pentru Patriot este în criză, avînd în vedere întîrzierea din Congresul SUA pentru aprobarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina.

Oficialii ucraineni, de la preşedintele Volodimir Zelenski în jos, au pledat aproape zilnic pentru arme de apărare antiaeriană cu rază de acţiune mai mare pentru a respinge ameninţarea aeriană rusă. Este puţin probabil ca avioanele de luptă F-16 pe care piloţii ucraineni se antrenează în prezent să se ridice pe cerul Ucrainei pînă în a doua jumătate a anului, dar ar putea forţa avioanele de luptă ruseşti să stea mai departe.

Între timp, forţele ucrainene de pe linia frontului, în special în Doneţk, sunt expuse unui val de lovituri aeriene ruseşti, uneori mai mult de 100 într-o zi, potrivit Statului Major General ucrainean.