GUVERNUL LANSEAZA DISCUTII PUBLICE PRIVIND REFORMA ADMINISTRATIVA IN R. MOLDOVA
Guvernul a organizat webinarul „Reforma administrativ-teritorială în Republica Moldova: propuneri naționale și experiență globală”, cu experți internaționali din SUA, Canada, România, Danemarca, Albania, Polonia, Ungaria și Ucraina, pentru a discuta despre opțiunile de reformare administrativă și soluțiile pentru creșterea capacităților la nivel local, în viziunea experților naționali și internaționali.
La eveniment au participat prim-ministra Natalia Gavrilița și secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, dar și reprezentanți ai Coaliției de Descentralizare din care fac parte Congresul Autorităților Locale din Moldova, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și Asociația Promo-LEX. Participanții au analizat propunerile formulate pînă acum de experți naționali și internaționali pentru a identifica cele mai viabile opțiuni. Astfel, Guvernul a lansat discuțiile publice privind reforma administrativă la nivel local, componentă-cheie a reformei administrației publice. O nouă strategie a reformei administrației publice va fi prezentată, consultată și aprobată de Guvern pînă la sfîrșitul acestui an. Documentul va urmări creșterea calității serviciilor publice și îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor, în mod special a celor din mediul rural.
În cuvîntul de salut, prim-ministra a accentuat că acordarea statutului de țară candidată pentru aderare la UE a oferit Republicii Moldova noi posibilități de dezvoltare social-economică, dar și un șir de responsabilități, precum eficientizarea sistemului de administrare, astfel încît acesta să asigure buna guvernare la nivel local și central, într-o măsură comparabilă cu statele europene. De asemenea, potrivit prim-ministrei, un aspect important ține de reformarea la nivel local, cu accent pe creșterea capacității țării de a absorbi fondurile UE, fapt ce va genera schimbări vizibile pentru oamenii din Republica Moldova.
„Țara noastră a dovedit că spiritul democratic este bine înrădăcinat în conștiința cetățenilor, iar administrația publică locală este un element crucial pentru promovarea democrației: este aproape de cetățeni, îi poate auzi și înțelege, iar primarii se bucură de încrederea oamenilor. Este important să continuăm să construim pe această încredere și să avem o abordare europeană în procesul de reformare administrativă. Vă îndemn să venim cu cele mai bune soluții pentru îmbunătățirea serviciilor publice, creșterea economică a țării și devenirea Republicii Moldova stat membru al UE”, a spus Natalia Gavrilița.
La rîndul său, secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, a prezentat primele opțiuni de reformă, subliniind că acestea se bazează pe analize și propuneri elaborate de experți naționali și internaționali pe parcursul ultimilor 12 ani. „Dorim să creăm primării care au capacitatea de a furniza servicii tuturor cetățenilor, oriunde ar trăi ei, și care să poată primi și administra fondurile de preaderare venite de la Uniunea Europeană, care sînt esențiale pentru viitorul Republicii Moldova”, a spus Dumitru Udrea.
Evenimentul a fost organizat de Guvernul Republicii Moldova cu implicarea Alianței Sectorului Public Local, cu suportul PNUD Moldova și în colaborare cu partenerii de dezvoltare ai Executivului. În următoarea perioadă, Guvernul va organiza mai multe dezbateri publice privind reforma administrativă, pentru a asigura consultarea tuturor actorilor importanți, inclusiv a primarilor și societății civile interesate de subiect.
Sursa: gov.md