GUVERNAREA ISI PROPUNE SA LICHIDEZE AGENTIA DE STIRI MOLDPRES

Cancelaria de Stat a pregătit un nou Statul al Instituției Publice ”Agenția Informațională de Stat ”Moldpres”, care prevede lichidarea Redacției Știri.

Noul document urmează să fie examinat și aprobat de Cancelarie mîine, 28 mai 2021.

Jurnaliștii Agenției califică această tentativă drept un atac asupra presei, precum și o răzbunare pentru anumite note critice pe care le-am admis la adresa unor instituții de stat. Noul Statut, care prevede ”reforma” Agenției, reduce dreptul la informare doar la editarea Monitorului Oficial, precum și la acordarea suportului juridic.

Pe lîngă faptul că aprobarea noului Statut ar face imposibilă respectarea angajamentelor internaționale ale Agenției (pentru că IP ”AIS Moldpres” are acorduri de colaborare cu mai multe organizații de presă din lume), însăși lichidarea unei organizații de presă reprezintă un atac cinic asupra democrației și libertății de expresie. Gestul Cancelariei de Stat este și unul mișelesc, deoarece nu a fost consultat colectivul Agenției, care încă mai are multe de spus... Și nu doar despre reformele sau persoanele promovate de actuala guvernare.