Gruparea Hamas spune că este favorabilă oricăror propuneri serioase pentru a pune capăt războiului, dar respinge categoric una dintre principalele solicitări israeliene

Hamas este deschisă unui armistițiu cu Israel în Fîșia Gaza, dar nu este dispusă să depună armele, a declarat un oficial, Sîmbătă, în timp ce liderii organizației palestiniene s-au întîlnit cu mediatorii la Cairo pentru discuții de încetare a focului, relatează Reuters, transmite HotNews.ro.

Surse apropiate discuțiilor au declarat, pentru Reuters, că Hamas speră să obțină sprijinul mediatorilor pentru oferta sa, menționînd că organizația ar putea fi de acord cu un armistițiu de cinci pînă la șapte ani.

„Ideea unui armistițiu sau a duratei sale nu este respinsă de noi și suntem gata să o discutăm în cadrul negocierilor. Suntem deschiși oricăror propuneri serioase pentru a pune capăt războiului”, a declarat Taher al-Nono, consilierul media al conducerii Hamas, în primul semnal clar că grupul este deschis unui armistițiu pe termen mai lung.

Pe de altă parte, Nono a respins o cerere israeliană fundamentală, depunerea armelor de către Hamas. Israelul își dorește o Fîșie Gaza demilitarizată.

„Arma rezistenței nu este negociabilă și va rămîne în mîinile noastre atîta timp cît există ocupația”, a mai spus consilierul media al conducerii Hamas.

Carta fondatoare a Hamas face apel la distrugerea Israelului, dar organizația a semnalat în trecut că ar putea accepta un armistițiu pe termen lung dacă se încheie ocupația israeliană.

Adjunctul ministrului israelian de Externe, Sharren Haskel, a minimalizat șansele de a fi înregistrate progrese pe baza noii propuneri dacă nu vor fi îndeplinite cerințele principale ale Israelului.

„Războiul s-ar putea încheia mîine dacă Hamas i-ar elibera pe cei 59 de ostatici rămași și ar depune armele”, a declarat ministrul-adjunct Haskel, Marți, la Ierusalim.

Israelul și-a reluat ofensiva în Gaza în 18 Martie, spunînd că va menține presiunea pînă cînd vor fi eliberați ultimii ostatici rămași în enclavă. Se crede că pînă la 24 dintre ei sunt încă în viață.

Israelul a blocat intrarea ajutoarelor în Gaza, iar sute de mii de persoane au fost strămutate, deoarece forțele israeliene au ocupat diverse zone din enclavă. De atunci, au fost uciși în atacuri israeliene peste 2.000 de palestinieni, potrivit autorităților sanitare.