GLOBAL FINANCIAL INTEGRITY

Moldova pierde anual 252 mln de dolari prin fluxuri financiare ilicite

Un raport al Global Financial Integrity (CFI), care estimează fluxurile financiare ilicite către alte ţări, apreciază că din Republica Moldova au ieşit anual în perioada 2001-2010 circa 252 milioane de dolari SUA către bănci străine sau paradisuri fiscale.

Autorii studiului precizează că estimările sînt conservatoare şi nu reflectă maximele. Media anuală maximă ar fi de 345 de milioane de dolari. Raportul privind fluxurile ilegale de bani, elaborat de Grupul american de analiză CFI, relevă că aproximativ 2,51 de miliarde de dolari au ieşit din R.  Moldova în perioada 2001-2010. Anii 2008 şi 2010 au fost perioadele în care aceste fluxuri au înregistrat maxime. În 2008, banii ilegali au atins suma de 507 milioane de dolari, iar peste doi ani s-au cifrat la 498 de milioane. Republica Moldova este plasată pe locul 93 dintre 143 de ţări în clasamentul elaborat de Global Financial Integrity, migrările de capital în ţările cu regimuri fiscale protectoare sînt cu mult mai mici decît în alte state, cu economii şi rulaje financiare mai mari. Ucraina pierde anual 460 de milioane de dolari SUA prin fluxuri financiare ilicite, România – 884 de milioane, iar Rusia 15,1 miliarde de dolari.

Experţi locali consideră că estimările fluxurilor financiare ilicite pentru R. Moldova sînt exagerate, însă alţii cred că acestea ar fi mai mari. Ei adaugă că unele dintre canalele de scoatere a capitalului din ţară sînt nerepatrierea valutei din exporturi, supraevaluarea preţurilor la importuri şi subestimarea exporturilor, transferarea de bani în străinătate fără a fi supuşi impozitării. Unii economişti afirmă că „nu este un secret pentru nimeni că oamenii de afaceri, inclusiv cei moldoveni practică pe larg schemele de scurgere a capitalului, care ulterior revine în statul de origine sub formă de investiţii străine din ”paradisurile fiscale”.

Primele cinci locuri ale clasamentului sînt ocupate de China cu un flux financiar ilicit de 2 688 de miliarde de dolari în ani 2001-2010, Federaţia Rusă (441 de miliarde de dolari), Arabia Saudită (428 de miliarde de dolari), Mexic (420 de miliarde de dolari) şi Malaysia (397 de miliarde de dolari).

La elaborarea raportului au fost utilizate date furnizate de FMI, Banca Mondială, Banca Naţională, estimări privind intrările de bani în Republica Moldova şi ieşirile de bani, alte metode bazate pe modele matematice şi verificări încrucişate. De asemenea a fost comparată balanţa de plăţi a Moldovei cu balanţele de plăţi ale altor ţări. Prin flux ilicit, autorii au în vedere banii transferaţi sau utilizaţi fără să fie înregistraţi undeva şi care conduc la acumularea de active externe de către rezidenţi.

Moldpres