GAGAUZIA, ALT BUTOI RUSESC CU PULBERE

Sfidarea Constituției și atentat la siguranța națională

Autor: Mihai CONȚIU

În week-end-ul săptămînii 10-16 Octombrie, la Comrat, s-a desfășurat o acțiune/campanie publică antinațională față de care, nici pînă astăzi, autoritățile Statului nu au luat atitudini vehemente de condamnare a acesteia, dar nici nu ni s-a comunicat că Poliția, Procuratura și SIS s-au autosesizat, că au intentat dosare penale inițiatorilor pentru infracțiuni penale grave ce țin de trădare de patrie, acțiuni anticonstituționale, atentat la siguranța națională și suveranitatea Republicii Moldova. În ceea ce privește SIS, ne așteptam ca această instituție să anticipeze și să prevină aceste inițiative extrem de periculoase, dar…

Iată despre ce este vorba! La Comrat, o așa-zisă Mișcare de Eliberare Națională a organizat și susținut o campanie de colectare de semnături, al cărei scop este ”recunoașterea drept ilegală a prăbușirii Uniunii Sovietice”, precum și ”restabilirea granițelor în conformitate cu cel de-Al Doilea Război Mondial”(sic!).

Nestingheriți de nimeni, cinci indivizi, membri ai ”Mișcării” amintite, și-au instalat un cort în piața din Comrat, au difuzat pliante și i-au capacitat pe oameni ”să semneze petiția care recunoaște Rusia drept stat succesor al URSS, care este în drept să atenteze la hotarele fostelor republici sovietice”. Totodată, acești indivizi le-au cerut oamenilor să-și pună semnătura pe un soi de constatare că ”Uniunea Sovietică a fost distrusă ilegal și, în consecință, se impune restabilirea granițelor URSS”.

„Republica Moldova este o colonie a SUA”, au decis acești sabotori, care au spus că așa-zisa lor petiție semnată de găgăuzi ”o vor expedia Federației Ruse, pentru ca Moscova „să dea un ultimatum Statelor Unite, prin care fostul teritoriu al URSS să fie eliberat de prezența ilegală a SUA și NATO”.

Asta se întîmplă în Republica Moldova, la peste trei decenii de cînd și-a căpătat independența națională! Asta se întîmplă în contextul agresiunii militare criminale rusești în Ucraina! Se întîmplă asta pentru că Vladimir Putin a dat ordin ca Republica Moldova să fie destabilizată pînă în punctul declanșării unui război civil, iar Rusia ”să fie motivată” ca să intervină spre ”a-și apăra” etnicii ruși de aici supuși ”discriminării”! Să nu ne mirăm dacă, vechi și rablagit cum este armamentul rusesc din Transnistria, Putin ar putea ordona să fie folosit împotriva Republicii Moldova, iar asta ”pentru protejarea rușilor transnistreni, a găgăuzilor rusificați, a protestatarilor din PMAN…”

Se înțelege că acțiunea criminală de la Comrat este bine sincronizată cu protestele maraton din Chișinău, care sunt asumate de penalii Ilan Șor și Gheorghe Cavcaliuc, care încă este colonel în rezervă, de socialiști, comuniști și alți penali fugari. Nu-i greu să ne imaginăm cum freamătă de nerăbdare și excitare Cavalerul Ordinului Republicii Vladimir Plahotniuc!

Inerția, lipsa de operativitate rapidă a forțelor de ordine față de cele arătate mai sus pare extrem de suspectă în contextul în care această Mișcare de Eliberare Națională are un ”istoric nesecret”.

Este binecunoscut faptul că ”Mișcarea” în cauză este o asociație politică rusească cu filiale în toate Țările fostei Uniuni Sovietice. Obiectivul ei este ”restabilirea suveranității fostelor republici ale URSS”, pledînd pentru ”integritatea teritorială a statelor din cadrul granițelor anului 1945”. Site-ul oficial al Mișcării, pentru că are și așa ceva, susține o teorie a conspirației privitoare la „dependența colonială a republicilor URSS de Statele Unite”, iar „autoritățile lor sunt sub controlul Statelor Unite” și „acoperirea corupției din Occident”.

De ce nu auzim nimic despre măsuri drastice de investigare și condamnare a celor săvîrșite la Comrat? După cum deseori am spus, peste 50% din populația Republicii Moldova i-ar primi cu aplauze pe ruși dacă aceștia ar putea invada Țara. Nu putem fi atît de naivi încît să nu intuim clar că acest procentaj periculos de moldoveni filoruși sunt ”reprezentați discret” în absolut toate instituțiile Statului. În cam toate organismele fundamentale ale Țării există cîte un factor decizional care, în cazul ”venirii rușilor”, abia așteaptă să le prezinte ”probe ale credinței lor”. Vorbim despre ”probe” care, conform Constituției și legilor Țării, intră sub incidența trădării de patrie.

”Țara piere, iar baba se piaptănă”, spune un vechi proverb românesc, asta însemnînd că pentru forțele de intervenție, anchetare și condamnare sunt mai grave față de siguranța națională prinderile unor hoți de buzunare, a unor proxeneți, traficanți de droguri ori arestarea unei băbuțe amărîte care ”vinde ilegal” un mănunchi de pătrunjel, pe un trotuar, decît cele arătate mai sus! ”Amar”, cum spun moldovenii pe la nunți!