FUNCTIONARI DE LA CIMITIRUL „SFINTUL LAZAR”, IN AREST PENTRU 30 DE ZILE

Directorul, adjunctul și un maistru de la Cimitirul „Sfîntul Lazăr”, bănuiți că au pretins de la persoanele care urmau să-și înmormînteze rudele bani suplimentari taxei de stat, au primit mandate de arestare pentru 30 de zile în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Sentința a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Informația a fost confirmată pentru IPN de ofițerul de presă al Centrului Național Anticorupție (CNA), Angela Starinschi.

Alte trei persoane din cele reținute vor fi cercetate în stare de libertate, după ce au încheiat acord de recunoaștere cu urmărirea penala.

Acum două zile, șase persoane au fost reținute în cadrul unor dosare ce vizează o schemă de îmbogățire ilicită din vînzarea locurilor de înhumare la cimitirul „Sfîntul Lazăr”. Pe lîngă șeful cimitirului, adjunctul său, maistrul este vizat contabilul și alți angajați ai administrației. Reținerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale. Cele șase persoane sînt bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaților, care urmau să obțină un loc de înhumare la cimitir. Potrivit CNA, în cadrul acestei scheme, doar în trei luni, au fost încasați peste jumătate de milion de lei. Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci, care constituie 1.051 de lei, și plăți suplimentare care se ridicau pînă la cinci sau șapte mii de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerve un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel, trebuiau să plătească dublu față de taxa de stat de 4.612 lei.

Sursa: IPN