FRUCTELE ŞI LEGUMELE DIN MOLDOVA AR PUTEA FI VÎNDUTE ÎN HYPERMAKETURILE DIN ROMÂNIA

Reprezentanţii marilor retaileri din România şi-au manifestat interesul pentru susţinerea producătorilor de fructe şi legume din Republica Moldova, iar vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Delia Nica, a propus ca în perioada următoare să aibă loc discuţii între fiecare hypermaket şi producătorii din Republica Moldova, în vederea dezvoltării unui parteneriat avantajos pentru ambele părţi. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întrevederi la Bucureşti a secretarului de stat Daniel Botănoiu şi o misiune a reprezentanţilor Asociaţiilor Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe şi Struguri de Masă condusă de viceministrul agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vlad Loghin.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvolării Rurale a României, la întîlnire au participat reprezentanţii marilor lanţuri de distribuţie şi procesatori din România, iar scopul acesteia a fost de a stabili relaţii directe între părţi în vederea desfacerii pe piaţa din ţara noastră a fructelor şi legumelor proaspete din Republica Moldova, în urma restricţiilor la exportul produselor agricole pe piaţa Federaţiei Ruse.

În discursul său, secretarul de stat, Daniel Botănoiu a menţionat susţinerea pe care o acordă premierul României, Victor Ponta, precum şi viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, producătorilor agricoli din Republica Moldova pentru a depăşi situaţia economică delicată în care aceştia se află ca urmare a embargoului impus de Rusia. „Republica Moldova este din punctul nostru de vedere, parte a Europei şi această activitate a cultivării fructelor şi legumelor trebuie menţinută, motiv pentru care aveţi toată susţinerea noastră, a organizaţiilor producătorilor din România”, a afirmat Daniel Botănoiu.

Reprezentantul Asociaţiilor Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe şi Struguri de Masă a prezentat potenţialul Republicii Moldova pentru export: mere proaspete şi mere pentru procesare, prune şi struguri de masă.

Părţile au conveit ca săptămînal, cei doi secretari de stat vor monitoriza stadiul realizării angajamentelor celor două părţi astfel încît prin efortul agenţilor economici din România să poată fi combătute efectele negative pe care le simt producătorii din Republica Moldova ca urmare a restricţiilor impuse de Federaţia Rusă.

Aceste măsuri intervin ca urmare a consultărilor care au avut loc atît între Guvernul din România şi cel din Republica Moldova, dar şi ca urmare a discuţiilor pe care ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România le-a avut cu Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în vederea identificării de soluţii pentru accesul produselor pe piaţa unică. Comisarul European a anunţat deja intenţia de a dubla contingentul pentru mere, prune şi struguri de masă şi grăbirea procedurilor astfel încît contingentul să intre în vigoare cît mai curînd.

Pînă la definitivarea acestor propuneri se fac eforturi conjugate la nivel diplomatic între ţările Uniunii Europene pentru identificarea unor spaţii de depozitare în eventualitatea în care va fi nevoie, important de subliniat şi salutat fiind în acest sens efortul pe care şi ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, îl face ca urmare a discuţiei cu ministrul Agriculturii din România, Daniel Constantin. (IPN)