”FLUVIUL DE MIERE BÎC”

Ascuțirea săbiilor pentru încă un duel electoral
Autor: Mihai CONȚIU
Începînd cu nevinovata/vinovata zi de 14 Iulie, au fost larg deschise toate ușile și porțile prin care pot năpădi absolut toți cei care se vor înscrie în partiturile organizatorice și participative pentru căștigarea titlului de ”cel mai bun dansator electoral” la premierea din data de 28 Septembrie a celui de-al 2025-lea an după Nașterea lui Hristos.
Apolitic vorbind și scriind, consider că dincolo de formalitățile birocratice de înscrierea și participarea partidelor politice la campania electorală, moldovenii nu vor fi biciuiți doar de Soarele torid, ci și de promisiunile electorale mereu adaptate noilor ”nevoi” ale maratoniștilor electorali. Toți vor să cîștige cursa, chiar dacă Țara pierde sau piere din cauza victoriei lor. Săbiile luptei electorale se ascut la maxim. Gurile candidaților nu vor cunoaște odihnă oricît de mult le-ar seca de salivă. ”Portofelele electorale”, ca de obicei, vor fi extrem de generoase și înșelătoare. Pe rîul Bîc, unul dintre cele mai poluate din Țară, nu va mai curge o apă infectă și urît mirositoare, ci doar miere și lapte, așteptîndu-ne la promisiunea că va fi transformat în fluviu.
Muzica și dansul vor cuprinde toate localitățile în care se vor deplasa candidații electorali. Astfel, moldovenii vor fi momiți cu ”Oda bucuriei”, ”Deșteaptă-te române”, Ciuleandra, Cazaciocul, Kalinka, Katiușa etc.
Așa cum scriam la început, data de 14 Iulie a acestui an, care-i teribil de înfierbîntat de Soare și de promisiuni electorale, dă frîu liber ”pregătirilor pentru alegerile parlamentare din 28 Septembrie, care intră în linie dreaptă”. ”În linie dreaptă”?!? ...De parcă în Republica Moldova nu s-a demonstrat, de-a lungul timpului, că oricînd se poate decide că o ”linie dreaptă” poate fi și curbată, un triunghi poate fi un pătrat ori un romb este harta stilizată a Țării!
În perioada de după data amintită, Comisia Electorală Centrală (CEC) decide cine intră sau nu în cursa electorală, dar și sumele maxime pe care partidele și candidații le pot cheltui în campania electorală. Cu o promptitudine admirabilă, pe data de 15 Iulie, CEC a publicat deja lista partidelor admise la alegerile parlamentare din 28 Septembrie. Din cele 66 de partide înregistrate în Registrul formațiunilor politice, 25 dintre ele sunt eligibile din perspectiva prezentării la Agenția Serviciilor Publice (ASP), pînă în ziua de 14 Iulie, a tuturor informațiilor privind componența organelor lor de conducere și executive. Totodată, CEC a anunțat că poate constitui un motiv pentru neadmiterea la alegeri a partidelor ”Șansă”, ”Forța alternativă de salvare a Moldovei” și ”Renașterea” deoarece în instanțele de judecată sunt pe rol dosare privitoare la interzicerea sau restricționarea activității acestora.
În tot acest context halucinant, disperat și decisiv pentru Țară, dincolo de actorii politici, se află: marea masă a moldovenilor sărmani de la țară care, ca dintotdeauna, votează în necunoștință de cauză, acei oameni care votează în funcție de cum ”sunt momiți”, chiar dacă și-au pierdut de multă vreme încrederea într-un viitor mai bun; moldovenii înrolați și reînrolați politic ”după cum bate vîntul”; ”votanții angajați cu ziua” de către un partid; nehotărîții care se pot hotărî în ultima clipă; diaspora.
În consecință, după noaptea zile de 28 spre 29 Septembrie, vom afla care vor fi cîntecele și dansurile preferate de către moldovenii majoritari. Orice ales este și chipul celor care l-au votat. Orice popor își merită conducătorii, prezentul și viitorul, indiferent dacă sunt buni/bune sau mizerabili/mizerabile. În contextul sugerat, vinovăția și triumful sunt colective, nu individuale.










