Financial Times: In caz de atac nuclear al Rusiei in Ucraina, NATO va raspunde cu arme conventionale

În cazul unui atac cu o armă nucleară tactică împotriva Ucrainei “răspunsul ar declanșa o ripostă militară cu arme convenționale din partea statelor occidentale, pentru a pedepsi Rusia”, scrie Financial Times, care citează cinci oficiali occidentali sub condiția anonimatului.

Publicația notează că, în acest moment, Capitalele occidentale fac planuri de urgență pentru toate situațiile. “Evaluarea Occidentului este că avertismentele lui Putin că nu blufează cu privire la lansarea atacurilor nucleare asupra Ucrainei sunt menite să redea un oarecare avînt după eșecurile armatei sale pe cîmpul de luptă. (…) SUA au discutat, de asemenea, scenarii cu ucrainenii despre posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia și au făcut scenarii de protecție și siguranță”, mai arată FT.

În timp ce NATO crede că amenințările lui Putin sunt puțin probabil să se materializeze și nu semnalează o schimbare formală a strategiei nucleare a Kremlinului, aliații Kievului sporesc vigilența nucleară și descurajarea, potrivit a cinci oficiali occidentali care au vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității problemei.

„Dacă el crede că amenințarea va intimida Ucraina să capituleze sau să renunțe la 20% din teritoriul său, sau să ne intimideze pe ceilalți să nu ajutăm Ucraina, s-a întîmplat opusul”, a spus un înalt oficial american.

Alţi doi oficiali occidentali au spus că o lovitură nucleară împotriva Ucrainei este puţin probabil să declanşeze o ripostă nucleară, ci va declanşa în schimb răspunsuri militare convenţionale din partea statelor occidentale pentru a pedepsi Rusia .

Nu este foarte clar dacă acest tip de lovitură ar implica intrarea NATO în război cu Rusia, fie și doar prin trimiterea armatelor sale în Ucraina.

Mark Cancian, expert militar la Center for Strategic and International Studies (CSIS) din Washington, a declarat că Rusia nu va folosi probabil arme nucleare împotriva soldaților ucraineni din prima linie a frontului.

Capturarea a 32 km de teritoriu ar putea necesita utilizarea mai multor bombe nucleare – cîștiguri mici comparativ cu riscurile uriașe de introducere a armelor nucleare în conflict și de precipitații nucleare. „Doar folosirea unei bombe nu va fi suficienta,” a declarat Cancian, care crede că, în schimb, Moscova ar putea să trimită un mesaj puternic și să evite producerea unui mare număr de victime prin detonarea unei bombe nucleare deasupra apei sau explodînd una deasupra Ucrainei pentru a genera un impuls electromagnetic care ar distruge echipamentele electronice.

Insula Șerpilor ar putea fi bombardată ca o demonstrație a puterii

Sau, crede expertul CSIS, Putin ar putea alege să atace o bază militară ucraineană ori să lovească un centru urban și să provoace numeroase victime și, eventual, chiar să elimine fizic conducerea politică a Ucrainei.

Astfel de scenarii „ar fi probabil concepute pentru a diviza alianța NATO și consensul global împotriva lui Putin,” a scris Jon Wolfsthal, fost expert în politică nucleară la Casa Albă. „Nu este clar dacă (Putin) va reuși asta,” a afirmat Wolfsthal, care crede că un atac nuclear al Rusiei „ar putea fi văzut la fel de ușor ca disperare, dar ca și hotărîre.”

La rîndul său, Lawrence Freedman, expert în studii de război la King’s College din Londra, a declarat: „Țintele potențiale pentru lovituri nucleare limitate (în Ucraina) sunt cele deja identificate pentru loviturile convenționale – infrastructura critică mai mult decît orașe.” Expertul a subliniat că Insula Șerpilor, care este nelocuită, ar putea fi bombardată ca o demonstrație a puterii Rusiei de a semăna frica în Ucraina și Occident.

Fostul comandant al US Army, generalul în retragere Ben Hodges, a oferit de altfel un posibil scenariu al răspunsului american, afirmînd că SUA ar putea distruge Flota rusă din Marea Neagră sau bazele Rusiei din Crimeea „într-o lovitură devastatoare.”„El (Putin) știe că SUA vor trebui să răspundă dacă Rusia folosește o armă nucleară”, a declarat generalul Hodges, adăugînd că represaliile Americii „s-ar putea să nu fie nucleare”.