FIFA/CORUPTIE: BLATTER AR PUTEA FI AUDIAT DE JUSTITIA ELVETIANA

Mai mulţi membri ai Comitetului executiv al Federaţiei Internaţionale de Fotbal sînt chestionaţi de justiţia elveţiană, care l-ar putea chema la audieri, pe viitor, şi pe preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a declarat duminică, pentru AFP, un purtător de cuvînt al Procurorului general elveţian.

"Biroul Procurorului general îl audiază pe membrii Comitetului executiv al FIFA care au votat în 2010 (pentru atribuirea CM din 2018 şi 2022 Rusiei, respectiv Qatarului - n.red), se află în continuare aici şi nu sînt rezidenţi elveţieni", a declarat Andre Marty, purtătorul de cuvînt al Ministerului Public din Ţara cantoanelor.

Responsabilii FIFA care îndeplinesc aceste trei criterii sînt în număr de 7: Issa Hayatou (Camerun, preşedintele CAF), Angel Miguel Villar Llona (Spania), Michel D'Hooge (Belgia), Senes Erzik (Turcia), Marios Lefkaritis (Chipru), Hany Abo Rida (Egipt) şi Vitali Mutko, actualul ministru rus al Sportului.

Justiţia elveţiană acordă prioritate în aceste audieri oficialilor rezidenţi în afara Elveţiei, pentru că aceştia au fost prezenţi la Zurich, cu ocazia Comitetului executiv, care a avut loc în acest weekend, după o săptămînă care FIFA a fost puternic zdruncinată de scandalul de corupţie declanşat de autorităţile americane.

Ceilalţi trei membri actuali ai Comitetului executiv care au votat în 2010 trăiesc în Elveţia: Joseph Blatter, preşedintele FIFA, Jereme Valcke, secretarul general al Federaţiei Internaţionale de Fotbal, şi Michel Platini, preşedintele UEFA.

Purtătorul de cuvînt al justiţiei elveţiene a precizat că oficialii FIFA au fost chestionaţi în calitate de "persoane susceptibile de a furniza informaţii" în ancheta penală privind atribuirea Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022, fără să facă însă alte precizări.

Această anchetă a fost deschisă în urmă cu două săptămîni, în baza unei plîngeri a FIFA. Existenţa anchetei a fost dezvăluită săptămîna trecută aceasta, declanşarea scandalul de corupţie.

Chestionat în legătură cu situaţia lui Joseph Blatter, reales vineri pentru un al cincilea mandat în fruntea FIFA, purtătorul de cuvînt a răspuns: "Preşedintele FIFA nu va fi audiat în această fază. Dacă va fi nevoie, el o va putea face pe viitor".

O altă anchetă care vizează FIFA este iniţiată de justiţia americană. În acest caz, şapte responsabili ai Federaţiei internaţionale au fost arestaţi miercuri, în hotelul lor din Zurich, cu două zile înaintea debutului Congresului de alegeri. Toţi cei şapte refuză în continuare să fie extrădaţi în Statele Unite, a declarat pentru AFP un purtător de cuvînt al Oficiului federal pentru justiţie, Folco Galli.

Organizatorul CM 2010 recunoaşte că a plătit 10 milioane de dolari FIFA

Danny Jordaan, preşedintele Comitetului de organizare a Cupei Mondiale din anul 2010, disputată în Africa de Sud, a recunoscut că organismul pe care l-a condus a plătit, în 2008, suma de 10 milioane de dolari către Federaţiei Internaţionale de Fotbal, însă a negat că aceşti bani ar fi reprezentat o mită pentru atribuirea competiţiei, informează agenţia EFE.

Declaraţiile lui Jordaan, publicate de cotidianul Sunday Independent, vin la cîteva zile după ce justiţia americană i-a acuzat pe conducătorii FIFA că ar fi primit 10 milioane de dolari din partea Africii de Sud, în schimbul susţinerii acestei ţări la votul final pentru alegerea gazdei CM 2010.

Atît guvernul sud-african, cît şi Federaţia sud-africană de fotbal (SAFA), al cărei preşedinte este chiar Jordaan, ales recent şi în funcţia de primar al oraşului Port Elizabeth, au negat că cineva ar fi plătit mită în schimbul voturilor pentru organizarea Cupei Mondiale.

Potrivit lui Danny Jordaan, cele 10 milioane de dolari s-au plătit Confederaţiei de fotbal din America de Nord, Centrală şi Caraibe (CONCACAF) pentru

susţinerea dezvoltării fotbalului în acea zonă.

Preşedintele CONCACAF în perioada respectivă era Jack Warner, care ocupa şi funcţia de vicepreşedinte al FIFA şi care, conform anchetatorilor FBI, a primit presupusa mită de 10 milioane dolari pentru a vota în favoarea Africii de Sud şi pentru a obţine susţinerea acestei candidaturi de către alţi membri cu drept de vot.

"Cum puteam să plătim o mită pentru voturi, la patru ani după ce am cîştigat procesul (de alegere a gazdei competiţiei)" a spus Jordaan, respingînd acuzaţiile conform cărora banii ar fi fost destinaţi cumpărării voturilor lui Warner şi ale altor doi presupuşi complici ai acestuia.

Potrivit publicaţiei citate, CONCACF a fost singura federaţie regională din lume care a primit ajutor economic din partea Comitetului de organizare sud-african. Autorităţile fotbalistice din Africa de Sud au motivat acest tratament preferenţial prin faptul că o parte a populaţiei din America de Nord, Centrală şi Caraibe este considerată drept "diaspora africană".

Ancheta FBI asigură că cele 10 milioane de dolari primite de Warner au fost oprite din suma totală pe care FIFA trebuia să o plătească Africii de Sud pentru a face faţă cheltuielilor de organizare.

Conform Sunday Independent, SAFA a încasat doar 80 de milioane dolari din cele 100 milioane pe care trebuia să le primească pentru pregătirea Cupei Mondiale 2010.

FIFA a oprit 10 milioane dolari pentru a finanţa construcţia noului sediu al SAFA, în timp ce alte 10 milioane au ajuns în "Fondul de dezvoltare al CONCACAF".

Jack Warner a fost arestat miercuri, împreună cu alţi opt foşti sau actuali responsabili ai FIFA implicaţi în scandalul de corupţie, fiind eliberat ulterior pe cauţiune.

Atît opoziţia, cît şi unele grupuri ale societăţii civile sud-africane au cerut explicaţii guvernului în legătură cu presupusa cumpărare a voturilor pentru obţinerea organizării Cupei Mondiale de fotbal din anul 2010.

Sursa: Agerpres

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31