Fiecare roman arunca 129 kilograme de mincare in fiecare an. 15% din populatia Romaniei este obeza

Fiecare român aruncă pe an 129 de kilograme de mîncare, în medie, iar ţinta Guvernului este să reducă această cantitate la jumătate pînă în 2030, a declarat Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României. Premierul Ludovic Orban a făcut un apel la populație să nu mai arunce mîncare, pentru a reduce risipa alimentară.

"Un român aruncă 129 de kilograme de mîncare pe an, în medie, însemnînd mîncare gătită, fructe, legume, produse de panificaţie, lactate, carne. Avem pentru anul 2030 drept ţintă înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare", a spus Hanganu.

Potrivit acestuia, risipa alimentară se produce pentru că estimăm greşit cantităţile atunci cînd facem cumpărături, nu depozităm corect alimentele, dar şi pentru că nu suntem atenţi la termenul de valabilitate.

"12% din mîncarea cumpărată ajunge la coş, însă stăm bine, pentru că media UE este aproape dublă. Cu cît familia este mai mare, cu atît se aruncă mai multă mîncare la coş. Un fenomen îngrijorător este că avem, pe de o parte, subnutriţie şi risipă alimentară, dar pe de altă parte 15% din populaţia României este obeză, ceea ce înseamnă că educaţia alimentară are carenţe, oamenii nu se preocupă de calitatea şi de cantitatea mîncării", a adăugat Hanganu.

La rîndul său, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a arătat că, pentru a diminua risipa alimentară, cea mai importantă este educarea consumatorului în familie şi în sistemul educaţional, dar şi reglementările şi activitatea instituţiilor care au atribuţii în acest sens.

"Mă bazez foarte mult pe implicarea autorităţilor, a institutelor de cercetare, a mediului academic şi a partenerilor interesaţi de acest fenomen. Noi, la Ministerul Agriculturii, care ar trebui să ne preocupăm, în primul rînd, de securitatea alimentară şi de suficienţa hranei, contribuim la acest subiect. Noi vom încerca să tragem un semnal de alarmă, să facem o agricultură sustenabilă, durabilă, să educăm consumatorul în direcţia prevenirii risipei alimentare şi în direcţia consumului de produse proaspete şi sănătoase", a spus Oros, citat de Agerpres.

Începînd din acest an, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat data de 29 Septembrie "Ziua Internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare".

Cu ocazia evenimentului a fost lansată campania de informare, educare şi conştientizare "Şi tu poţi proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!".