Femeile americane cer boicotarea tuturor bărbaților

Victoria răsunătoarea a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA a determinat femeile de peste Ocean să se îngrijoreze în privința politicile pe care miliardul le poate adopta în viitor și care le poate schimba viața. Această anxietate a alimentat și miscarea 4B, originară din Coreea de Sud, care susține respingerea relațiilor cu bărbații, notează France24.

Mesajele de pe rețelele de socializare și interesul online pentru mișcarea feministă Sud-coreeană 4B sunt în creștere, deoarece femeile americane se alătură apelului pentru ca bărbații să fie evitați, comentează Euronews.

Victoria republicanilor și a lui Dondal Trump a stîrnit o undă de șoc în rîndul femeilor care se tem că drepturilor lor vor avea de suferit.

Ca răspuns, acestea s-au raliat mișcării radicale 4B, care îndeamnă femeile să nu se întîlnească, să nu se căsătorească, să nu se culce sau să nu aibă copii cu bărbați.

Pe Instagram, TikTok și X, femeile americane au răspîndit principiile 4B – „bihon” (fără căsătorie cu bărbați), „biyeonae” (fără întîlniri), „bichulsan” (fără naștere) și „bisekseu” (fără sex cu bărbați) – și au cerut ca mișcarea să ia amploare în SUA. Multe dintre videoclipurile despre 4B postate pe TikTok au devenit virale, cîștigînd milioane de vizualizări.

O postare virală pe X a proclamat: „Doamnelor, trebuie să începem să luăm în considerare mișcarea 4B la fel ca femeile din Coreea de Sud și să dăm Americii o scădere severă a ratei natalității: fără căsătorie, fără naștere, fără întîlniri cu bărbați, fără sex cu bărbați. Nu-i putem lăsa pe acești bărbați să rîdă la urmă…, trebuie să mușcăm înapoi”. Postarea a strîns pentru 20 de milioane de vizualizări și aproape 500.000 de aprecieri în 48 de ore.

Și pe TikTok au apărut multe videoclipuri care suțin mișcarea 4B. „Fetelor, este timpul să boicotați toți bărbații! Voi v-ați pierdut drepturile, iar ei și-au pierdut dreptul de a lovi dur! Mișcarea 4B începe acum!”, a spus un creator de conținut, al cărui videoclip a fost vizualizat de 3,6 milioane de ori.

„Ca un bărbat care vorbește sincer, cred că este timpul ca mișcarea 4B să vină în America. M-am săturat de acești ratați care votează constant împotriva tuturor drepturilor și principiilor umane de bază”, a comentat un utilizator la acest videoclip, care a primit peste 16.000 de aprecieri.

O altă femeie a protestat pe TikTok în timp ce se rădea în cap în fața camerei de filmat, cu titlul: „4B. Șterge aplicațiile (de întîlniri), anulează-ți nunta, leagă-ți trompele”.

Creșterea bruscă a interesului a făcut ca „mișcarea 4B” să devină unul dintre termenii cei mai căutați pe Google, cu peste 500.000 de căutări numai în ultimele două zile.

Miercuri, cînd victoria lui Trump a fost confirmată, căutările pe Google pentru mișcarea 4B au crescut cu 450%, iar cea mai mare parte a interesului a venit din partea utilizatorilor americani.

Trendul 4B a început în Coreea de Sud ca urmare a mișcării #MeToo din țară în 2018. În această națiune din Asia de Est a existat o furie generalizată și proteste naționale împotriva epidemiei de camere spion: utilizarea unor camere mici, ascunse, pentru a filma victimele goale, în situații intime sau în timpul actului sexual.

Mișcarea 4B – la care au aderat cîteva mii de femei din Coreea de Sud – vizează cultura profund conservatoare și patriarhală a țării și evidențiază probleme de la violența împotriva femeilor pînă la diferențele salariale între femei și bărbați. Coreea de Sud ocupă locul 94 din 146 de țări în indicele global al decalajului de gen al Forumului Economic Mondial.

Baek Gaeul, editor al revistei Radish și un susținător 4B, a explicat: „Femeile coreene muncesc din greu pentru a arăta bine. Sunt presate să aibă părul lung, să se machieze la serviciu, să aibă o anumită greutate, să urmeze ultimele tendințe în modă și să-și schimbe coafura”. Ea a adăugat: „Mișcarea 4B este, în esență, despre refuzul de a face un efort pentru a arăta bine, astfel încît să nu fie un obiect al dorinței sexuale.”

În ciuda mesajului său de emancipare, mișcarea s-a confruntat cu controverse în Coreea de Sud. În 2021, președintele Yoon Suk-yeol a susținut că feminismul „blochează relațiile sănătoase dintre bărbați și femei”.

Impactul perceput al mișcării asupra scăderii ratei natalității din țară a alimentat dezbateri privind rolurile de gen și mișcările feministe, potrivit The New York Times.

Estimările privind amploarea 4B variază foarte mult, de la 5.000 la 50.000 de adepți, dar cifrele exacte sunt greu de stabilit.

Îngrijorarea femeilor americane se datorează trecutului lui Trump privind drepturile reproductive. Administrația sa a influențat decizia din 2022 a Curții Supreme de a anula hotărîrii „Roe v, Wade”, punînd capăt la aproape cinci decenii de protecție constituțională a dreptului la avort. Această decizie a transferat puterea de a reglementa avortul către state, ceea ce a condus la restricții extinse.

Reflectînd asupra acestei realizări, Trump a declarat: „Ceea ce am făcut este ceva – timp de 52 de ani au încercat să obțină Roe v. Wade în state. Și prin geniul, inima și puterea a șase judecători de la Curtea Supremă, am reușit să facem asta”, în timpul unei dezbateri cu Kamala Harris în Philadelphia, la 10 Septembrie.

Breanne Fahs, profesor de studii despre femei și gen la Universitatea de Stat din Arizona, a declarat că 4B este „peste tot” în SUA în acest moment, deoarece tot mai multe femei tinere devin temătoare cu privire la drepturile lor reproductive în urma alegerilor. „Ele se îndreaptă către noi modalități de a protesta și de a-și recăpăta sentimentul de control asupra corpurilor lor”, a explicat Fahs pentru The Washington Post.

Un pilon-cheie al campaniei contracandidatei democrate și vicepreședintelui Kamala Harris a fost sprijinul pentru accesul la avort și avertismentul că Trump va eroda și mai mult aceste drepturi.

În cadrul alegerilor din SUA din această săptămînă, 10 state au votat dacă să extindă sau nu dreptul la avort. Șapte state au votat pentru, în timp ce trei state – Florida, Nebraska și Dakota de Sud – au respins măsurile, reprezentînd primele victorii pentru susținătorii anti-avort din SUA de la hotărîrea Curții Supreme din 2022.
Activiștii pentru dreptul la avort se tem că Administrația Trump va reduce accesul la drepturile și serviciile reproductive.