EXPOZIŢIA JUBILIARĂ „ARHITECTUL A. V. ŞCIUSEV” A FOST INAUGURATĂ LA CHIŞINĂU
Pe 4 Septembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost vernisată expoziţia „Arhitectul „A. V. Şciusev. 140 de ani de la naştere”. Ea este organizată de către instituţia-gazdă, Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, Centrul Rus de Cultură şi Ştiinţă şi Comunitatea Rusă din Republica Moldova.
Ludmila Năstase, şefa Casei memoriale „A. V. Şciusev”, a declarat că aceasta cuprinde 100 de exponate: proiecte, schiţe de edificii, fotografii, documente inedite din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, care au fost donate de către distinsul arhitect în 1947.
Tot aici, a fost organizată o sesiune de comunicări despre viaţa şi activitatea ilustrului arhitect, care a schimbat aspectul Chişinăului de altădată.
A. V. Şciusev s-a născut la 8 octombrie 1873, la Chişinău, într-o familie de intelectuali. După absolvirea Liceului de băieţi nr. 2, şi-a continuat studiile la Facultatea de Arhitectură a Academiei de Arte din Sankt Petersburg, frecventînd, în acelaşi timp, şi clasele de pictură ale profesorilor I. Repin şi A. Cuinji. Arhitectul a proiectat mai multe edificii la Moscova, Chişinău, Tbilisi, Taşkent şi în multe alte oraşe ale fostei URSS.
Între anii 1908 şi 1912, după proiectele sale sînt înălţate o serie de lăcaşuri sfinte: pe cîmpia Kulikovo (Rusia), catedrala Sfintei Treimi din Pociaev şi biserica din Natalievka (Ucraina), biserica din Cuhureştii de Sus (Basarabia), ansamblul bisericesc „Marta şi Maria” (Moscova) ş.a.
Din iniţiativa lui A. V. Şciusev, au fost create Muzeul Rus de Arhitectură din Moscova (1946) şi Muzeul de Arhitectură din Chişinău (1947). Arhitectul a decedat subit la 24 mai 1949 la Moscova şi este înmormîntat la Cimitirul Novodevicie din capitala Federaţiei Ruse.
„Am visat întotdeauna să fiu de folos prin munca mea ţării şi oraşului natal”, afirma regretatul arhitect, care, practic, a reconstruit Chişinăul.