Este posibil ca China sa fi creat Covid-ul, iar originea cea mai probabila a pandemiei a fost o scurgere din laboratorul din Wuhan

O scurgere de laborator din Wuhan este considerată a fi cea mai probabilă origine a Covid, deoarece o gazdă animală nu a fost găsită nici după doi ani de căutări, cred oamenii de știință de top.

Dr. Alina Chan, specialist în terapie genetică și inginerie celulară la MIT și Harvard, a spus că există și riscul ca Covid-19 să fie FABRICAT în China, relatează Metro.

Tînăra de 33 de ani a scris împreună cu scriitorul britanic Matt Ridley o carte despre originile Sars-CoV-2, virusul din spatele pandemiei.

Cei doi au oferit o actualizare deputaților de la Comitetul de selecție pentru știință și tehnologie din UK.

”Cred că originea de laborator este mai probabilă decît o origine naturală în acest moment”, a spus dr. Chan.

„Suntem cu toții de acord că a avut loc un eveniment critic la piața de fructe de mare din Wuhan, care a fost un eveniment de răspîndire super-cauzat de oameni, dar nu există dovezi care să indice o origine animală naturală a virusului în acea piață.”

China a confirmat pentru prima dată transmiterea de la om la om a Covid-19 în Ianuarie 2020, dar boala se răspîndise deja de cîteva săptămîni în acel moment.

Mulți observatori au suspectat inițial că o piață din Wuhan este sursa virusului, despre care se credea că provine de la animale – posibil lilieci sau pangolini – şi a ajuns la oameni.

Ideea unei scurgeri de laborator a fost respinsă la începutul pandemiei ca o „teorie a conspirației”, dar acum a început să cîștige teren, chiar și în rîndul oficialilor occidentali de informații.

Riley le-a spus parlamentarilor britanici că este „incredibil de surprinzător” că nici o gazdă animală nu a fost descoperită după doi ani de căutări.

„Trebuie să ne confruntăm cu faptul că, după două luni, am știut originile SARS și, după cîteva luni, am știut că MERS se răspîndea prin intermediul cămilelor, dar după doi ani încă nu am găsit un singur animal infectat care ar putea fi progenitorul, și asta este incredibil de surprinzător”, a spus el.

„Trebuie să aflăm ca să putem preveni următoarea pandemie. Trebuie să știm dacă ar trebui să înăsprim munca în laboratoare sau dacă ar trebui să înăsprim reglementările legate de piețele animalelor sălbatice. Momentan, chiar nu facem nici una, nici alta.”

China a negat cu fermitate teoria scurgerii din laborator, dar a fost criticată pentru lipsa de transparență în timpul investigațiilor privind originile pandemiei.

În Octombrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a înființat un nou grup de lucru despre care a spus că ar putea fi ultima șansă de a afla cum a apărut Covid-19.

Virusul a ucis peste 5 milioane de oameni la nivel global pînă în prezent și există temeri de o „pandemie 2.0” pe fondul urgenței unei variante mutante Omicron.

Dr. Chan a spus că este „foarte încrezătoare că adevărul va ieși la iveală în cele din urmă”, dar s-ar putea să dureze „cinci pînă la 50 de ani de acum înainte”.

„În acest moment, nu este sigur ca oamenii care știu despre originea pandemiei să facă un pas în faţă”, a spus ea.

„Dar trăim într-o eră în care sunt atît de multe informații stocate încît acestea vor apărea în cele din urmă.”

Ea a continuat să spună că a crezut că virusul ar fi putut chiar fi conceput.

„Am auzit de la mulți virologi de top că o origine modificată genetic este rezonabilă și care include virologii care au făcut modificări la primul virus SARS”, a spus Chan.