EFSE SUSŢINE MICROINVEST DIN MOLDOVA PENTRU FINANŢAREA RURALĂ CU SUMA DE 1 MLN EURO

Fondul European pentru Europa de Sud – Est (EFSE), la iniţiativa Băncii de Dezvoltare (KfW) cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) şi Comisiei Europene, a semnat la data de 08 octombrie 2013 un contract de împrumut prioritar în suma de 1 mln Euro cu Microinvest, cea mai mare organizaţie de microfinanţare (OMF) după active. Împrumutul are drept scop consolidarea bazei de finanţare Microinvest, permiţîndu-i să ofere sprijin suplimentar pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) în zonele rurale ale ţării, precum şi întreprinderile implicate în activităţi agricole.

Microinvest este una din puţinele OMF-ri ce susţine business-ul mic şi mijlociu în zonele rurale, asigurînd accesul la finanţare pentru antreprenori, producători agricoli şi fermieri. Microinvest a distribuit cu succes cele trei facilităţi de credit pentru mediul rural furnizate anterior de EFSE, în valoare totală de 8.9 milioane dolari, pentru clienţii săi ţintă.

”Avînd în vedere importanţa OMF-lor pentru furnizarea serviciilor financiare în mod corespunzător întreprinderilor mici şi mijlocii, EFSE este dornic de a consolida parteneriatul cu Microinvest", spune Monika Beck, Preşedintele Consiliului de Administraţie EFSE. "În conformitate cu strategia noastră de fonduri, noul împrumut pentru Microinvest va contribui în continuare la crearea locurilor de muncă în zonele rurale din Moldova prin facilitarea accesului la credite."

”De mai bine de 10 ani, Microinvest a creat condiţii optime pentru dezvoltarea businessul-ui mic şi mijlociu rural din Republica Moldova. În acest context, EFSE a fost unul din cei mai importanţi şi de încredere parteneri ai Microinvest, iar acest lucru a fost dovedit de-a lungul anilor prin suportul activităţii noastre. Datorită parteneriatului cu EFSE, noi am reuşit permanent să satisfacem necesităţile clienţilor mici şi mijlocii din zonele rurale şi punerea în aplicare a strategiei noastre de a le oferi soluţii financiare competitive. Drept urmare, peste 65 % din baza noastră de clienţi provin din zonele rurale,” afirmă D-nul Paul Panciu, Director Executiv al Microinvest.

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) îşi propune să încurajeze prosperitatea şi dezvoltarea economică în Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Kosovo, Georgia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Ucraina şi Turcia. Accesul la finanţe este un factor cheie de succes pentru dezvoltarea segmentelor întreprinderilor mici şi mijlocii, EFSE se concentrează pe sprijinirea sectoarelor financiare locale în vederea consolidării capacităţii lor de a asigura finanţare adecvată şi durabilă. Finanţarea oferita de EFSE prevede resurse financiare pe termen lung, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) - dar, de asemenea, pentru gospodăriile private sub formă de împrumuturi de îmbunătăţire a condiţiilor de trai– fiind repartizate la aceşti clienţi prin intermediul instituţiilor de creditare partenere locale. Activităţile de investiţii ale EFSE sunt sprijinite de Departamentul de Dezvoltare EFSE, care oferă instituţiilor partenere servicii de asistenţă tehnică, consultanţă şi instruire pentru dezvoltarea capacităţilor operaţionale şi a managementului profesionist. Iniţiat de KfW Banca de Dezvoltare (KfW) la 15 decembrie 2005, de la patru programe multi-donatoare aflate în administrarea sa, EFSE este primul parteneriat public-privat de acest gen şi primul fond administrat privat pentru dezvoltarea fondurilor private destinate finanţării IMM în regiunea ţintă. Capitalul este asigurat de agenţii donatoare, instituţii financiare internaţionale şi investitori instituţionali privaţi, inclusiv Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Comisia Europeană (CE), Guvernul Albaniei, Suport financiar pentru business-ul mic şi mijlociu CJSC (SMBCS ), o filială a Băncii Centrale a Armeniei, Banca de Dezvoltare din Austria (Oesterreichische Entwicklungsbank - OeEB), Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi cooperare (SDC), Agenţia Daneză pentru Dezvoltare Internaţională (Danida), KfW ca investitorul principal, Corporaţia Internaţională de Finanţare (IFC), Compania de Finanţare din Olanda (FMO), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), Sal. Oppenheim şi Banca Germană.

Oppenheim Asset Management Services S.à r.l, Luxembourg, şi Finance in motion Gmbh, Germania, sunt respectiv, managerul de fonduri şi consilierul de fonduri.

Pentru mai multă informaţie despre Fondul European pentru Europa de Sud-Est http://www.efse.lu/

Microinvest, de mai bine de 10 ani, a furnizat soluţii financiare competitive pentru business-ul mic şi mijlociu (care sunt: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale agricole, cooperative, Asociaţii de Economi şi Împrumuturi şi grupuri neformale din mediul rural) – toţi dintre cei care nu se încadrează în domeniul de aplicare tradiţional bancar din lipsa de garanţii, lipsa istoriei de creditare şi cărora li se atribuie un risc de credit ridicat.

Microinvest în prezent operează printr-o reţea de 15 filiale complet echipate, răspîndite în întreaga ţară şi este lider pe piaţa OMF, cu mărimea activelor de 355.9 milioane lei, la data de 31 Decembrie 2012. Avantajele competitive ale companiei sunt viteza de procesare şi debursare a împrumuturilor, calitatea individuală a fiecăruia dintre serviciile sale şi produsele specializate pentru afacerile mici si mijlocii.

Microinvest este sprijinit de un puternic grup de acţionari cum ar fi BFSE Holding, Oikocredit, Fundaţia Soros-Moldova, Fondul de Dezvoltare Economică Soros şi S.I.D.I.

Comunicat Microinvest

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:08
02.12.24 - 14:59
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
06.12.24 - 16:26
03.12.24 - 01:00
05.12.24 - 15:13
05.12.24 - 15:15
03.12.24 - 00:51
06.12.24 - 16:24
04.12.24 - 00:32
02.12.24 - 15:12