ECUADORUL ÎI GARANTEAZĂ AZILUL LUI ASSANGE "ATÎT TIMP CÎT VA FI NECESAR"

Ecuadorul i-a garantat vineri azilul politic, "atît timp cît va fi necesar", fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, refugiat în ambasada acestei țări la Londra, după ce justiția suedeză a confirmat mandatul european de arestare împotriva lui, relatează AFP.

Guvernul de la Quito "declară valabilitatea azilului acordat lui Julian Assange și își reafirmă intenția de a menține această protecție atît timp cît va fi necesar, pînă cînd el se va afla în siguranță", informează un comunicat dat publicității de Ministerul ecuadorian de Externe.

Curtea de apel din Stockholm a confirmat joi mandatul de arestare contra cibermilitantului într-un dosar de agresiuni sexuale. Emis în noiembrie 2010, acest mandat vizează audierea lui în legătură cu acuzațiile care i se aduc de două femei în vîrstă de aproximativ 30 de ani.

Australianul, 43 de ani, care trăiește din iunie 2012 izolat în Ambasada Ecuadorului la Londra, neagă acuzațiile și cere să fie audiat în capitala britanică, fapt respins de magistrații suedezi.

"Ecuadorul își menține propunerea ca funcționari suedezi să vină să îi ia declarația lui Julien Assange în ambasada sa la Londra sau cu ajutorul mijloacelor telematice", cum ar fi videoconferința, a adăugat comunicatul ministrului de la Quito.

Julien Assange refuză să meargă în Suedia, deoarece se teme că va fi extrădat în Statele Unite pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a 250.000 de depeșe diplomatice americane și 500.000 de rapoarte militare clasate secret de apărare. O temere împărtășită de președintele ecuadorian, Rafael Correa, un lider socialist care întreține relații tensionate cu Washingtonul.

Sursa: Agerpres