ECONOMIA PREZINTA SEMNE DE STABILIZARE, INSA RAMINE SA FIE EXPUSA SOCURILOR EXTERNE
Indicele Compozit Anticipator, calculat lunar de Expert-Grup şi care include şase indicatori macroeconomici de referinţă, s-a stabilizat la nivelul de 89 de puncte, după o scădere continuă pe parcursul a şapte luni. Economia ţării rămîne însă să fie expusă şocurilor externe, apreciază experţii Centrului Analitic Independent „Expert Grup” în noua ediţie a publicaţiei Realitatea Economică.
În opinia autorilor publicaţiei, Adrian Lupuşor şi Alexandru Fala, „această evoluţie sugerează că recesiunea se transformă treptat în stagnare (creştere zero)”.
Principalii factori care menţin presiunile asupra economiei rămîn a fi de sorginte externă. Astfel, în martie 2015 volumul remiterilor a scăzut cu 26 la sută faţă de anul precedent, iar volumul exporturilor s-a redus cu 18 la sută. Ambii indicatori reflectă canalele tradiţionale de propagare a şocurilor externe în economia naţională. Deşi cele mai mari constrîngeri vin de la criza economică din Rusia şi Ucraina, anumite presiuni provin şi din partea economiilor UE. Astfel, în martie, exporturile au scăzut atît spre CSI (-36,2%), cît şi spre UE (-10%), iar remiterile au scăzut atît din Rusia (-34%), cît şi din UE (-11%), constată experţii.
Potrivit acestora, expunerea la şocurile externe este alimentată de vulnerabilităţile interne. Principalele riscuri derivă din criza de la cele trei bănci aflate sub administrare specială (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank) care formează circa o treime din activele întregului sistem bancar. Autorii publicaţiei sînt de părere că pentru recapitalizarea celor trei bănci sînt necesare circa 14-15 miliarde de lei.
Una din priorităţile imediate ale autorităţilor publice ţine de „identificarea şi eliminarea lacunelor instituţionale şi legale care au permis celor trei bănci (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank) să se implice în scheme financiare frauduloase. Deşi autorităţile au ajustat parţial cadrul regulator, o serie de lacune legale şi instituţionale rămîn actuale şi prezintă în continuare riscuri pentru repetarea unor scenarii similare în viitor”. Experţii fac referire la faptul că instanţele judecătoreşti de nivel inferior pot şi în continuare să emită decizii care pot afecta guvernanţa corporativă şi interesele deponenţilor băncilor.
Verificarea calităţii acţionarilor se face în continuare doar pentru cei care deţin pachete de acţiuni ce depăşesc 5 la sută din capitalul social, noţiunea de activitate concertată rămîne destul de vag definită de cadrul normativ, iar independenţa BNM rămîne afectată de posibilitatea imixtiunii din partea instanţelor judecătoreşti de nivel inferior, mai menţionează Expert-Grup.